Den tikkende bomben..

Såvidt jeg kom inn her i dag, mulig Sol er lei meg? Andre som har problemer med å logge inn? I dag våkner visst ikke hverken dagen eller jeg selv. De små bein fremme i brystet «pinnekjøttet», har bestemt seg for å lage helvete om natten nå. Dessuten tror jeg den ene skulderen er og dødslått etter det isbelagte trefall.

Ellers er det meldt om svenskefall i renta som får Jenseguten til å ønske totalitært styre. Men i god AP tro kommer det etterpå en tilbaketrekning når en etterhvert ser tabben i å uttale deres innerste ønske på trykk i avisene. Røde Kristin er taus, i grunnen er hun smartere der enn Jenseguten. Hun vet og at Svein Gjedrem ikke er på valg til høsten – og når alt går til Blokksberg er det greit å ha en syndebukk som ikke kan relateres til partiet.

DNB setter ned renta til mer normalt nivå, og de andre pengehus dilter snart etter. På samme tid hyler man i alle busker og vil ha nærmest null rente. Verden her hjemme må være skakkjørt totalt når en ikke klarer å betjene normalt rentenivå lenger. Skremmende. Stakkars Svein Gjedrem – han får kjeft samme pokker hva de beslutter. Ha is i magen er visst et glemt foretak i Norge. Man stabiliserer ikke økonomien ved å leke jojo med den.

Det er skremmende at folk ikke klarer å betjene en normal rente lenger. Da er det bare et tidspørmål før det smeller skikkelig over hele fjøla. Den bomben vil ligge der med en fyrstikk rett på siden hele tiden. Samtidig tvinger den Svein Gjedrem & Co til å måtte la normale og fornuftige økonomiske vurderinger i fremtiden kastes av hensyn til at så mange ikke klarer normale bevegelser i rentemarkedet. Jeg tror at mange rett og slett ikke vil fire på det, i forhold til andre land, luksuslevesettet som er bygget opp her over siste generasjon.

Selvsagt er det unntak fra det generelle her og, men det vil det og være ved null rente. Rett og slett er det slik at de siste årene har privat forbruk vært større enn samlet lønnsinntekt. Det betyr kort at folk låner mer enn de har råd til. Man lever på forskudd, men før eller senere kommer skyggen på døra og vil ha tilbake med renter, noe mange ikke ønsker å vite om. Med andre ord er det litt over stokk og stein.

På tross av at Norge har de vel nær høyeste bilpriser i verden, ser man utrolig stor andel av nye biler på veien. Titter man så inn i disse kjerrene, er det veldig ofte unge mennesker som er eierne. Og her snakker jeg ikke om billigbiler, nei ikke uvanlig er det de dyreste merkene, og de dyreste modellene. I tillegg er det ikke uvanlig at den familien har 2 stk nyere kjerrer, det er jo likestilling må vite. Man kommer lett opp i nær millionen bare for de 2 kjerrene. En nyere undersøkelse forteller og at denne gruppen er den som reiser mest (også i Europa) på kostbare ferier til utlandet. Mens egentlig har de jo ikke råd dersom de skulle kun måtte bruke de pengene de tjente..

Det er ofte gruppen mennesker i 30-årene, de nyetablerte, man snakker om når det gjelder forbruk. Ikke uten grunn at det meste av reklame og er myntet på den kjøpekåte aldersgruppen. Dette er og en stor gruppe mennesker, og det vet politikerne at der ligger det mange stemmer å hente. Må ikke tro at man hadde kjørt så til de grader vanvittig på full- og nær gratis barnehagedekning hadde det ikke vært for at den gruppen det gjelder innehar mange stemmer. I forrige valg var nær de aller fleste frierier fra partiene myntet på denne kravstore velgergruppen.

Når man nettopp som ung er nyetablert og kanskje akkurat har begynt å jobbe, kan man ikke forvente å ha den samme materielle levestandarden som f.eks sine foreldre som har jobbet i flere 10-år allerede. Det er de naturgitte økonomiske lover som slår inn, noe alle burde forstå, skulle man tro. Men ikke uvanlig hører man foreldre som hoderystende forklarer at deres barn lever materielt og økonomisk på en måte som ikke de gjeldsfrie foreldrene en gang makter. Og bekymringens rynker kommer når de så forteller om gjeldsbyrden barna har pga sitt overforbruk.

Man kan ikke bare enkelt si at «la de seile sin egen sjø», for når omfanget er så stort som det er blitt, slår det ut på hele samfunnet, som nå hvor man ser seg nødt til å sette ned renta såpass at denne gruppen kan fortsette å være på topp i privat forbruk. Ja sågar oppfordrer man nå at folk må handle, kjøpe, som før. Men det er jo akkurat der noe av problemet ligger, dvs et forbruk som over tid har vært for stort av samme gruppe mennesker.

For meg virker det som om man skyver bomben foran seg, og mange politikere håper nok innerst inne at de ikke sitter med regjeringsansvar den dagen bomben, ballongen, sprekker totalt. Man lapper og fliker for å få det til å holde en stund til. Men sannheten er at hele summen underminerer velstandssamfunnet og kan blir farlig på sikt. Jeg mener at man må sette seg ned og analysere problematikken, og ta grep for å få utviklingen inn i sunne forhold igjen, ellers smeller det skikkelig en dag, og det vil gå ut over oss alle..

4 kommentar to “Den tikkende bomben..”

 1. Edb.Regadog Says:

  Jepp. Og jeg er fullstendig enig.
  Det går å betjene boliglånet med denne renten også. Husker jo på 80-tallet da renten var på over 17%.
  Men hvor man får alle pengene av til å kjøpe dyre biler o.l ligger vel bare i alle lånene som blir kastet etter en med renter på 27-28%.
  Hvordan DE skal betjenes lurer jeg på.
  Det er jo ikke alle som står for det forbruket som har vært de siste årene. Og de som har penger vil alltid ha penger, spør du meg.
  Håper faktisk at vi kan sitte med regjeringsmakt fremover slik at vi får prøvd ut vår politikk. For jeg har faktisk skikkelig tro på den.
  Hehe. Og der falt jeg inn på igjen.

  Tror jeg skal ta meg en varm toddy og hoppe til køys.
  Ha en vidundelig lørdagskveld.😀

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Stemmer E, den gang var det Stemmer E, den gang var det skikkelig alvor, når hyler de som om styggen selv skulle berøve de for en normalrente rundt 6%. Det er ikke vanskelig å skjønne at her ligger store skjulte bomber nå.

  Vel bilforhandlerne har stort sett tilbudt samme rente som bankene de siste årene. Men tross alt, og uansett rente, skal et billån og betales. Mange har jo både 2 og 3 millioner i gjeld, ja kanskje mer. Og det er laaangt over all fornuft dersom man snakker om normale lønninger som skal betjene gjelden. En annen ting som kommer i tillegg er jo at i dag har mange et vanvittig privatforbruk i tillegg til lånene. Det blir feil dersom samfunnet skal lide for manges uvettige pengeforbruk.

  Neida, selvsagt snakker jeg generelt og det vil som jeg sier finnes unntak, men hovedgruppen som nå skriker og har problemer, er mennesker i 30årene. I hovedsak er det der de største problemene ligger. Det er jo velkjent at den aldersgruppen er den med størst forbruk pr individ.

  Jeg håper at Frp kan få vist seg, hva de duger til i posisjon. Det er kun Frp igjen som ikke nå har fått vist seg i den sammenhengen. Kan være greit for oss alle å se hva de duger til. Norge går neppe konk samme hvem som styrer, de fleste modererer seg når de må ta ansvar.

  Men tradisjonen tro er det i Norge slik at i dårlige tider går sosialistene frem, mange tror at det er safest, men jeg er usikker, tror de blå (ihvertfall H) har bedre forretningssans enn de røde.

  Dere får kose dere i senga..

  Tor

 3. May-Britt Says:

  natti natt [img]http://i113.piczo.com/view/2/v/s/8/l/5/i/w/0/y/e/x/img/i189791460_31729_3.gif[/img]

 4. Trym Says:

  Det er forsynemeg berre folk Det er forsynemeg berre folk fra BI og Handelshøgskulen som kan forstå den økonomiske poltikken som vert ført med pengane våre,-
  Eg er så kynisk at eg trur at det er hipp som happ styrer , men eg stemmer der eg er nærast det eg trur på. Det endrar seg gjerne frå val til val,-
  Eg er ein hund etter politiske debattar, eg trur ikkje dei lyg men svarar skjeldan på det dei vert spurd om – det forundrar meg!

  Ellers eg me der me var på åttitalet der bankane heiv pengar etter deg – og trakka på dei som ikkje klarte presset!

  Eg etablerte trykkeri i 1987,- då meinte dei at eg matte lease Mersedes for å verte teke på alvor,-
  eg kjøpte Transit til 25 000 den var god nok!

  Ja ja , dei som styrer spør nok ikkje oos – sjølv om me veit svara på det meste!!

  GOD NATT!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: