De desperate’s time er slagen..

Glattslipte meglere i siste merce cab med bar innlagt mellom setene, ber nå folk sette ned prisen på sin bolig. De som lenge har skummet fløten for kremlaget, skylder nå på folket som skal selge sin bolig, dvs at de ikke setter ned prisen på boligen sin slik at de stakkars meglerne kan få skumme mer og oppgradere sin merce til 2009 modell.

Når man leser litt rundt som jeg har gjort i dag om boligpriser osv og diverse utsagn fra bransje og andre useriøse, slår det meg at de nå er i siste fase av desperasjon. Må være det når de først prøver å skjule at prisene egentlig faller mer og raskere enn de vil innrømme, og når de nå kjefter nærmest på de som skal selge at de ikke setter ned prisene nok slik at man får solgt mer boliger (og de får mer krem igjen).

Vel, fornuften sier at dersom folk skulle sette ned boligprisene raskere, ville det hele fortonet seg enda mer dramatisk og færre ville kjøpt. Derfor er utspillene nå av typen «despo», det er antatt flere enn Notar som nå sliter og behøver millioner til lønninger for the kremboys. I tillegg er det nå antagelig 50% for mange pene gutter i siste dress som skal kjøpe merce. Ohh! Akk og Ve! Tenk hvis vi må begynne i en vanlig jobb og kun kjøre en ordinær familiepassat! Beklager, min sympati får dere ikke..

Neste despo ut er handelsnæringen. Tidligere års stadige vekst i julehandelen har gjort de selvsikre på at kortene vil bli trukket inn i himmelen, og dermed bestilt inn varer i mengder ingen før har sett. Dermed brer nå panikken seg. F.eks kommer det «bombastiske» utsagn om at alt datautstyr vil kunne stige med 50% etter nyttår. Hvorfra kommer så utsagnet (og trusselen), joda, selvsagt fra de store kjedene med oversvulmete lagre. Så: «Løp og kjøp nå før det er for sent!» lyder omkvedet.

Selvfølgelig kan det allerede bunnprisete datautstyret (Norge er antagelig billigst i Europa) stige litt, det kan jo ikke bare falle og falle. Men 50%? Er det mulig å bløffe såpass troverdig? Niks, sorry, nice try. Hvis en stigning på 50% var reell, så kunne de bare lagt ned alle med en gang. Og hvorfor akkurat etter julehandelen skulle det stige? Nei selvsagt kunne de ikke levert troverdige svar der..

Resten av handelstanden er neppe bedre og setter i gang «liksom» januarsalg allerede før desember er ankommet. På en måte ok, for hvorfor «Januarsalg»? Har aldri helt skjønt den greia. Tror flere og flere og forstår at hvorfor kjøpe dyrt rett før årskiftet når en kan vente en uke og få det til halv pris? Det er litt hån mot kjøperne hele det opplegget.

Jeg husker en gang jeg skulle kjøpe et par slapp off stoler i slutten av desember. Jeg visste at de ville gå ned om en uke, også selgeren. Men ikke pokker om han ville la meg få det avslaget som han visste kom om en uke. Vel, jeg er ikke dust og ga han en passe pris som jeg antok ville bli januarpris. Han nektet (korrigert, det var en dame). Ok, svarte jeg, da går jeg, ring meg hvis du ombestemmer deg. Jeg tar en tur bort til nabosjappa heller. Jeg kom bort til bilen så ringte hun at det var ok, men da sa jeg at naboen ga meg 10% til, så ble det rolig mens hun snakket med salgsjefen, men etter et minutt var det og ok. Ja og gratis hjemkjøring forsatte jeg, joda, det og..

Slike episoder, og de har jeg hatt mange av, de inngir ikke særlig tillitt til handelsnæringen. Jeg leste nettopp fra en russisk luksusbåtmesse, der var det nå tørke på salg av båter til mange millioner. Men nå kunne man f.eks kjøpe en på 18 meter og få en på 12 meter på kjøpet. Det blir litt som despo boligspekulanter som f.eks tilbyr en ny bil på kjøpet, gratis strøm i et år, sydenturer osv osv. Men hva hjelper det når den boligen med bilen har falt mer på de neste 2 månedene enn den lille kjerra kostet? Det er på grensen til direkte lurerier ovenfor naive mennesker. Det etiske er kastet på bålet og man gir pokker i menneskene det går ut over, dvs at de blir lurt..

Nei, ha rolige nerver og overse de despo, og vent dersom du ikke absolutt må kjøpe kapitalvarer, vent for all del ihvertfall dersom du skal kjøpe bolig og ikke har en å selge selv..

6 kommentar to “De desperate’s time er slagen..”

 1. Anonym Says:

  Enig! Jeg synes det er direkte patetisk å se Notar-folkene nesten gråtkvalte på TV om dagen. Er det noen som har skummet fløten i mange år, og burde ha såpass oppsparte midler fra solskinnsdagene sine at de kunne greie en regnværsdag eller to, så er det vel nettopp den bransjen der. Absolutt INGEN sympati fra meg, nei!
  Mye verre er det for vanlige folk som nå mister jobbene sine fort vekk, og uten å ha hatt kjempeinntekter og surfet på bølgen i årevis.
  Hilsen Tante Sofie

 2. Teia Says:

  Snakk om Notar!! Jeg har friskt i minne den dresskledde ungpøyken som ikke kunne få
  fortalt nok om hvorr «fett» hus han hadde, og bil, lønn og you name it.
  Da vi skulle skrive under kjøpepapirene.
  Vi snakka om det i dag, faktisk..
  Om gliset kunne være like bredt nå som det var??

  Har bare èn ting og si..

  Hovmod står for fall!!

 3. trultemor- Says:

  gjelder bare å ha is i magen ja….

  Imens kan vi faktisk nyte at bensinprisene er lavere for en stund.
  Det er mere morro å fylle under 11 kroner enn ca 14
  Og rentebrevene fra banken, nå kan de også røskes opp med litt mere glede. Jaaaa, ned litt til:)
  Er glad jeg ikke skal kjøpe hus
  Er også glad for at Trultebua ramlet i hendene på meg, til riktig tid
  Hadde aldri funnet på å være så «ufornuftig» nå;)

  Ha en fin kveld!

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jepp tante Sofie, Jepp tante Sofie, krokkotårer deluxe. En ting er de rå bonuser, en annen sak er at de egentlig gir blaffen i kjøper, gjelder bare å suge mest ut og uten ansvar.

  Ja, de er del av jappe kulturen Teia som surfer høyt på andre som mellommenn. Men nå er deres tid over for denne gangen. Men nye dukker opp igjen neste gang..

  Riktig Trultemor, ha is i magen. Under 11 kr? Lurer på om den ikke er under 10 her? Selv ser jeg aldri på prisen, må jo ha dråpene uansett. Ja rentenivået går nok stødig ned, hvor raskt og langt er en annen sak, det viktigste er at oppgangen er stoppet.

  For de som er førstegangs kjøpere (og de er det mange av) så håper jeg inderlig at boligprisene faller langt, det er ingen fornuft i dagens vanvittige priser. Bra du kjøpte Trultebua før som du sier, hehe

  Ha en god og rolig natt..

  Tor

 5. tante BØ Says:

  Ja, da er 12 av Notar sine Ja, da er 12 av Notar sine avdelingskontorer lagt ned. Boblen sprakk, kan man si.
  Husker jo godt krisa i 1988, kan ikke huske meglerne ble berørt den gangen.
  Vi hadde renter på 15-16% den gangen vi. Det svei godt i lommeboka det.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror det blir mange flere, Tror det blir mange flere, både hos Notar og andre tante BØ. Vel, på åttitallet var det ikke den mengden meglere som nå. Ja husker den renta, men vi overlevde. På samme tid er det skremmende at folk ikke klarer 6-7% i dag..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: