Tusen lys..

Solen varmer frosne Jærlandskap, det er en blå og blank søndag i advent med julestjerner og staker i vinduer. Verdens elendigheter synes langt avsted, man kan ikke bære den sekken hver dag. Fru Jøtul varmer liten skaldebak mens øynene hans myser ut på alle fargene og den stille verden.

Tankene går til hengekøye i sol blant palmer, hudberøring av myke fingre og øyne som smelter villmannsjelen. En flaggspett i sine maleriske farger bryter tankerekken akkurat da et kyss skal inn i scenen. Jeg har fått en husspett, den bor her nå. Dagen lang arbeider den flittig på alle fuglekassene, hakker større hull. Egentlig burde jeg forbannnet vandalen, men den er så vakker at det går ikke. Dessuten tror jeg den ikke forstår norsk.

Nå har den funnet ut at det er snadder på fuglebrettet og hakker i fettboller og alt annet som en hakkespett bør hakke på. Selv røret til frømateren må prøves, den trommer på plastrøret med en iver over den merkelige lyden, og materen gulper frø som skvetter over mange kvadrat frossen grønn plen. Kunne den ledd ville latteren runget over slettene..

I dag kan en tenne tusen julelys ute og alle ville brent med strak flamme mot de ekte stjernene, det er totalt vindstille – skal en føle vind må en puste den selv. Juletiden er ok, men januar er alltid velkommen, antiklimaks i ro senker seg atter over landskapet og en begynner så smått å lete etter vårtegn med lupe og håp..

Vår vestlige forbrukskultur har vel muligens overdrevet julen og – som mye annet. Alle skal være snille og gavmilde da, men kunne menneskene heller fordelt julens snillisme utover hele året ville verden blitt en tanke bedre for mange. Skjønt – hvor mange av disse julesmilene er kun pålimte for anledningen?

En katt av ukjent avstamning har skvettet på veggen utenfor kontoret her jeg sitter og trykker ned ord, eimen siger av og til inn et åpent vindu, en slags omvendt parfyme. I mens titter en og annen meis inn vindusåpningen og ser med under i blikket på den snodige fyren som sitter der. Om en måneds tid skal de alle jages til skogs igjen når menneskene fulle av alko og raketter lager oppkjøret til neste verdenskrig – også i brente kroner.

Livet går sin vante gang, sukk skaper ikke andre verdier, en tynger bare seg selv. En får heller lete etter lysene – lete og smile, se det vakre og la mørke skyer forbli i horisonten. Livet er for kort til å ha pålimte mørke solbriller døgnet rundt – tenn de tusen lys heller, for din egen del..

.
1388.jpg

1161.jpg

.

Sarah Brightman med «Whiter Shade of Pale» er symetrisk med dagens sjel..

5 kommentar to “Tusen lys..”

 1. Edb.Regadog Says:

  m… Jeg forsvinner som vanlig langt inni historien din. Ser alt for meg, bortsett fra omgivelsene tror jeg. Jeg sitter i koia på Haremyra og ser alt.
  Men egentlig sitter jeg jo på kjøkkenet.
  Den lyseblå himmelen har fått et lite rødskjær over fjellet.
  Så jeg tror det blir fint vær i morgen også.🙂

 2. Litt om alt Says:

  Det fineste med hele jula er akkurat nå. Når man setter opp julestjerner, tenner masse lys og lar en slags fred senke seg over sinn og skinn.
  Tankene kan få sveve med flammen fra lyset, ta en med innover.

 3. Åse_43 Says:

  *sukk* Ordene dine går rett inn i hjerterota. Du må være et utrolig mangesidig dypt mannfolk som jeg ønsker jeg kunne kjent:)’

  ønsker deg en levende søndag du forståelsesfulle ukjente:)

  Hjertlig hilsen
  -Åsemor

 4. frk-jettegryte Says:

  Hei fremmede :-p Hvordan går det med villmannen i adventstida?
  Har du tent det første lyset idag? Husk å synge det første verset også.😉

  Selv sitter jeg og spiser popcorn, og slurper i meg litt kullsyre.
  Har ikke drukket brus på flere uker, og vips var magen flatere. Hehe, også er jeg begynt å gå litt turer. Tror det har noe med å gjøre at jeg har fått sove den siste uken.. men nå er jeg tom for lallemedisin.
  Anyway, jeg fikk sukkerkick.. men bare LITT:

  Snøen er borte, men det hindrer ikke isen i å leke med den franske fruen min.
  Var ett lite øyeblikk inatt jeg angret på at jeg hadde piggfritt, der jeg stod og spant. Haha.

  Ha en flott uke, villmannen!

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo E, men du har da evnen Jo E, men du har da evnen til å føle Haremyra selv når du er ikke fysisk tilstede, det betyr jo at den har satt dype gode spor i sjela di..
  Hvordan er det med fremdriften der forresten?

  Ja Litt om alt, men jeg er litt treg med julefølelsen egentlig, den pleier ikke sige skikkelig inn før siste uka, på en måte ok sålenge jeg ikke savner å ha den lenger. Men har da pynta litt, det må jo til..

  Hm Åse, jeg har nok mange sider som jeg kanskje ikke viser alltid, som andre. Men takk for ordene..

  Hei Jetterypa, hehe.. Joda, har tent et lys da, men no sang her, må jo ikke ødelegge freden, hehe.. Popcorn? Men det er egentlig ganske godt, noe en ikke blir lei av. Flat mage? Vel den er standard på dette skroget. Samme hva som skufles inn.

  Godt å høre at du har begynt å gå litt turer, de hjelper på så mangt. Selv ha jeg vært noe sløv i det siste, mest pga været sier vi, hehe. Bra at du har fått sove mer nå, det likte jeg å høre. På meg høres det ut som om det går fremover med deg? Jeg håper det, tror vi er mange som setter enormt pris på deg og ønsker at du får det bra.

  Å du har den strie franske kjerra enda? hehe. Jeg har på pigg, nytter ikke med noe annet på isen.
  Ha en fin uke du og min venn..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: