Verden på nødvendig nedgiring?

Skumming av verdens tilstand, økonomien i ulage og nedgangstider i vente, desperate mennesker shopper som et siste antiklimaks før kortene reduseres i verdi, butikknæringen ber på knær om våre penger til jul og starter nyttårsalget allerede. I mens utvider terrroristene til andre deler av verden sine umenneskelige syke handlinger, målet er «oss», vi rike i vesten, som alltid.

Mennesker her på berget jamrer og klager på ei rente de normalt burde klart, den er peanuts i forhold til tidligere rentestigninger, faktisk innforbi det som før er erklært som normalt nivå her i landet. Selvsagt er grovt sagt forholdet at mange har lånt mer enn de evner å betale tilbake med normalt rentenivå, til tross for advarsler. Og til tross for advarsler har mange lånt penger og/eller satt sparepengene i aksjer og fond, noe som alltid er gambling. Nå som før.

Samtidig kommer det data på at nordmenn er de som reiser mest i hele Europa på ferier både fjernt og litt nærerer og flest ganger i året. Og mange låner penger til forbruk som reiser og kjøp av ikke nødvendige saker. Nordmenn uten millioner på bok har kjøpt hytter, biler, båter osv som før kun de med millioner på bok kjøpte. Innventarer byttes ut i siste modeller annen hvert år. Et økende uteliv er blitt standard, et uteliv som suger penger man såvidt har når annet er betalt. Dyre klær i mengder kjøpes og kastes like raskt når neste innmerke slår til.

Vi er med på via vårt enorme forbruk av feriereiser å la andre lands lokale naturområder ødelegges fordi vi bare må ha hoteller i sjøkanten eller der det er vakrest. Vi vil ikke vite at vi fratar lokalbefolkningenes mange generasjoners rett til friområder og naturperler der vi ligger halvfeite i grimme solsenger og knipser i fingrene for mer service av et underbetalt lokalt menneske som nesten er vår slave, på lovlig måte.

Overvekt brer om seg, man vet jo hva den kommer av stort sett. I fattige land er slikt totalt ukjent. Kort sagt lever mange som millionærer uten å være det annet enn på gjeldssiden. Turboliv for å krysse av på den lange må se og ha lista, har ikke tid til å tenke på andre. Stakkars meg som ikke fikk den turen eller den kjerra for banken nå ikke var enig med meg lenger. Dumme banker! Dere har bare med å sette ned renta så jeg kan fortsette på lista mi ellers får jeg psykiske problemer og føler meg utafor.

Oljefondet skrumper raskere enn et mareritt av en hore i Bangkok som nekter å få den slakke til å bli stiv for kortet nå var tomt. Vi kunne laget 6 felts motorvei over hele landet på kryss og tvers, og alle unge kunne fått en billig leilighet, og mange tusen fattige noe å tro på, alt dette og mer til bare på de milliardene som er tapt på oljefondet i år alene, neste år blir neppe særlig bedre. Politikere som er handlingslammet og aldri når bussen før den er i neste kapittel.

Grovt og stort generelt sagt, lite på spissen dog, og et scenario som faktisk nå er blodig alvor, og antagelig bare starten. Man kan og grovt si at de som nå vil få svi mest er nettopp den generasjonen som har satt seg stort sett selvforskyldt i å erklære seg som millionærer uten å være det annet enn i gjeld. Vi i den generasjonen over har i gjennomsnitt ikke disse problemene i det omfanget, vi har enda noe av vår tillærte nøkternhet i behold, og vet at selv om det er moderne tider vokser det ikke inn i himmelen nå heller. Og vet at å bli millionær tar lang tid for vanlige mennesker uten arvete formuer eller griseflaks. Først tjene, så bruke, ikke omvendt..

Nei akter ikke å være dommedagsprofet, det meste over er generelt situasjonen sett med store blikk. Men, oppi all elendighet vil det kanskje etterpå når en gang i fremtiden folk våkner igjen ut av forbruksrusen, være andre verdier som kanskje blir verdsatt igjen. De små gleder i livet, og ikke minst tid til å være medmenneskelig igjen, bry seg ekte om sine medmennesker. For det er egentlig dette livet dreier seg om, ikke å leke turbomillionær med andre sine penger for å overgå sin neste.

Kanskje er det slik at det til slutt gir en mening i at det nå strupes inn før det blir helt umulig å reversere, håpet kan jo ligge der. Det blir en dyrekjøpt erfaring for mange, men det må aldri glemmes at menneskene går foran gods og gull, selv om noen kanskje må bo i telt en stund. Kanskje behøvs det..

4 kommentar to “Verden på nødvendig nedgiring?”

 1. Teia Says:

  Vel, det hadde ikke gått Vel, det hadde ikke gått for evig..
  Bankene har jo kastet lån etter uegnete lånetagere, og det
  merkes jo når ingen klarer avdragene. Bla…
  Banken skal jo finnansiere sine lån igjen, så har vi det gående.

  Jeg er fryktelig glad i banken min, men jeg skal si jeg spekulerte da de etter gjentatte postsendte tilbud om gullkort (som ble sunnrevet) bare sendte meg ett..
  Dermed hadde jeg 35.000.- som jeg kunne svidd av på ingenting.

  Jeg skal innrømme at jeg har beholdt det, men mest som
  en erstatning om visa kortet skullebli no galt med.
  Men hvem er ansvarlig da egentlig??

  Jeg har ikke bedt om det, og ikke skrevet under på noe som helst.
  Litt skremmende.
  Og det er klart at kredittkort er en kortsiktig løsning.
  Inntil det skal tilbakebetales.

  Så jo for tre år siden. Bilparken her i byen ble betydelig oppgradert.
  Lav rente og god lønnsvekst gjorde jo at kreti og pleti kjøpte biler over en lav sko.
  Ikke fullt så mange igjen nå, gitt..

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei Teia, vi som «vet» Nei Teia, vi som «vet» visste at før eller siden, det er litt av naturlovene i økonomien.

  Vel, både bankene og lånetagere har egentlig ansvar, men til syvende og sist er det lånetageren som skriver under og godkjenner enten det er fornuftig eller ikke. Man kan ikke kun skylde på utlånskåte banker og så fraskrive seg sitt eget ansvar som jeg føler skremmende mange antyder, man låner frivillig som regel..

  Angående det med kreditter du nevner, folk må snart lære seg at bankene er selgere de og, de lever av å selge som andre som selger et eller annet man ellers skufler rett ned i bosset, de driver ikke med veldedighet, men skal tjene penger som all annen virksomhet. Du er selvsagt ansvarlig for de pengene du bruker, enten de er dine eller andres..

  Når det gjelder nybilsalget er den unge gruppe (i 30 årene) den store massen. Paradokset er at de fleste av disse er nyetablerte og har kun jobbet få år, og er da på sitt maks i gjeld skulle en tro, men det var før i tiden, nå er det ikke noe maks lenger. Dvs, før krisen, nå er jo safen lukket..

  Tor

 3. Hantikka Says:

  Apocalypse nå? Det er få i dette landet som har innsett at vi går mot den største finanskrisen verden noen sinne har vært i.
  Dette har vi blitt advart mot i lange tider nå, men likevel har de fleste nordmenn hatt store skylapper på.
  Så når virkeligheten endelig går opp for dem, så treffer den dem som et knytteneveslag.

  De som fremdeles lytter til boligmeglere og går og kjøper seg et hus til etpar millioner, er virkelig dagens og morgendagens tapere.
  Det vil denne gangen bli en langvarig krise; som vil vare i flere år, og minst like lenge som den oppkonstruerte oppgangen som meglere og slue finansfolk laget i stand nettopp for å berike seg sjøl.
  Den lille krisen vi hadde på åttitallet vil fortone seg som lett overskyet i forhold til det tordenbraket som nå vil treffe oss.

  Men helt til siste slutt er det som vanlig noen som ikke tror det som de blir advart mot; det er veldig synd på disse individene, men de kan ikke skylde på noen andre lenger enn seg sjøl.

  Krisen slår ikke til for fullt her i landet før til våren 2009 – får bare håpe at de fleste har tatt til vettet og ikke lenger lar seg lure av meglere, som nå i en desperat dødsdans prøver å tjene noen siste kroner på de få naive som er igjen.

  Lykke til, det blir tøffe tider fremover, tøffere en vi innerst inne vil innrømme.

  *¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯| ___.___ |¯¯¯|___¯/_

  *__________| |______||__________|

  *OO ?- OO¯¯¯¯OO – O¯¯¯¯O – OO°O°°

  Og forøvrig mener jeg at datalagringsdirektivet må ødelegges

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mye rett i det du sier Mye rett i det du sier Hantikka, men så kan en vel ikke skyve under en stol og at endel nok er naive og der burde bankene tatt ansvaret.

  Alle større økonomiske kriser i historien har tatt sin tid før det normaliseres igjen. Hvor bunnen er i denne, og eventuelt når alt er «normalt» igjen er nok umulig å vite pr nå, men kanskje en vet litt mer om et års tid når det gjelder fremtiden. Som jeg har sagt før så kan ihvertfall noe praktisk godt komme ut av krisen, nemlig det at boligprisene til slutt kan gi håp for de som ikke før hadde råd.

  Personlig vil jeg merke nær null til krisen, men mange vil nok føle dens tyngde..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: