Vi her – og der..

Hvem er vi alle her? Tanken lagte Teia i hennes innlegg i dag. Forsåvidt ikke første gangen den er bragt ut i lyset – og nok ikke siste gangen heller. Mine tanker omkring det spørsmålet er både enkle og kompliserte på samme tid. Utgangspunktet mitt er alltid at vi først og fremst er mennesker, og ingen av oss er like. Som ellers i livet. Livets mange tilfeldigheter har plassert x antall av oss her på en liten blogg i en stor verden.

Bare den tilfeldigheten er jo en tanke verdt, tenkt tilbake hvordan du havnet her – og ikke et annet sted med dine ord, det er et hav av nettsamfunn. Tenk og tanken at hypotetisk en vakker dag var ingen her lenger, Sol nedlagt uten forvarsel. Det kan skje her som ellers i forretningsverden. Hvordan ville du reagert når du ikke lenger fant Sol, og bloggen? Og alle oss her? En litt skremmende tanke kanskje..

Nå var det ikke meningen å male fanden på veggen, Sol har bestått i mange år, på den annen side er ikke noe evig. Eller til å ta for gitt. Det er litt som livet og, man skal aldri ta for gitt eller en selvfølge at man våkner neste dag. Hver dag er en unik dag som kun kommer en gang i universets historie – og i ditt liv. Bare den tanken burde skape noen nye tanker om det å leve og nyte hver enkelt dag, den kommer som sagt aldri mer..

Tilbake til «hvem». Og «hva» – pluss alt annet. Noen mennesker dukker opp her for så å forsvinne bare plutselig etter kort tid, andre blir værende som det sikre faste, de har liksom alltid vært her føler en. Disse skaper en ro og trygghet bare av det alene. Bloggen ville aldri vært den samme om gjennomtrekken var nær 100%. Da er man ved noe av kjernen omkring dette «hvem er vi?» Tid, det tar tid å lære og forstå andre, selv her hvor en som ny kan fortelle om seg selv grundigere enn ellers i starten.

Jeg regner meg selv for å være dyktig på å klare å kjenne og forstå andre, noe forsåvidt andre og har påpekt i RL. Men, uansett, det tar tid. Det er så enkelt tilsynelatende, men det er en felle vi alle må innom en gang i livet. Noe av svakheten til mennesker er våre evner til å sette merkelapper på andre mennesker, ikke bare synlige for alle, men og de vi tegner inni oss selv. Og ingen av oss tegner nøyaktig like bilder. Slik må det være og.

Først tegner vi konturene, så fyller vi sakte på puslespillet for å få inntrykket og helheten. Ofte er det som et virkelig puslespill, man ser en bit og en åpning den jo bare må passe inn i, men ganske vanlig må vi finne oss i at der tok vi feil, så leter vi litt forvirret etter hvor den biten kan legges på kartet. Og et menneskelig puslespill er verden største. Og for hvert nytt menneske er bildet ulikt de andre. På lang avstand kan de se like ut, men det er kun før man begynner å pusle..

Slik er det her og, som i andre sfærer hvor grupper av mennesker møtes. Det som er unikt her er at man ikke ser menneskene med øynene. Man leser kun deres meninger, tanker, følelser, drømmer, fantasier osv osv. Slik sett skulle en da anta at de nevnte delene fikk en større tyngde ved at det «forstyrrende» element, dvs personen selv ikke er synbar og man kan konsentrere seg 100% om det personen uttrykker. Ja sågar lese ordene om igjen uendelig av ganger.

I RL tar det og lang tid å lære andre nye mennesker å kjenne skikkelig. Og mange av de ordene nye mennesker deler her med oss ville det kanskje tatt lang tid før dette nye mennesket våget å si i RL, kanskje aldri helt. Jeg tror om man «bommer» så bommer man like mye i RL som her, dvs i vedrørende det viktigste, nemlig om mennesket selv. Hva det står for, hva det reperesenterer av verdier, forståelse – empati for andre osv osv. Javisst får man i RL med seg rammen og bakgrunnen til menneskene, staffasjen, scenen, fasadene, men kledd av er ikke disse elementene det nakne mennesket…

Her har man en unik mulighet til å kanskje la det nakne mennesket komme alene i fokus uten forblindende eller forstyrrende elementer man kan oppleve i RL og som mange gjemmer seg bak. Her får man kanskje se mennnesket naken bak sine tunge lystette gardiner. Hvor ofte får man det i RL?

Men som jeg nevnte i en kommentar hos Teia, man må ikke glemme at de som ikke er 100% anonyme her og kan bli gjenkjent av andre i ens RLsfære vil nok ofte måtte holde igjen mer enn de som er helt anonyme, det er naturlig for å beskytte seg selv og de rundt en i hverdagen. Dermed vil en kunne oppleve varierende grad av «nakenhet», noen må kanskje av hensyn ihvertfall beholde «undertøyet» på i tilfelle f.eks naboen skulle dukke opp. Og derfor kan en heller ikke helt sammenligne måten det blogges på mellom de to gruppene. Ikke alle forstår alltid den viktige forskjellen, at den er dypere enn mange tror..

12 kommentar to “Vi her – og der..”

 1. kveldulf Says:

  anonymitet Ja, hvem er vi? Vel, jeg er vel en av de mer anonyme. Men jeg holder jo igjen likevel. Kan ikke skrive for mye om det som skjer i hverdagen, for jeg vil ikke bli gjenkjent. Grunnen er nettopp friheten til å skrive hva man vil her, men da om ting ikke så mange vet om da…
  a

 2. Litt om alt Says:

  Spennende møter med fremmende mennesker Man lager seg ett bilde av puslebrikkene man får, og jeg er også av den mening at man lærer noen å kjenne veldig godt. Mye kan leses mellom linjene, og uttrykksform- og måte sier også mye. Tror du har så veldig rett i at mange kan skrive av seg ting inne i en «anonym» blogg som hadde vært vanskelig å si ansikt til ansikt. Jeg bruker av og til bloggen min til å være frustrert, såret, deprimert osv, ting som jeg kanskje ikke viser så mye av ellers.
  Synes man får ett bilde av ett menneske som mange ganger er mer «sannferdig» enn om man hadde møtt de. Hvorfor? Man blir ikke avsporet av utseende, ordet får tale. Det er ikke til å komme forbi at ett førsteinntrykk alltid vil være utseendet i RL så sant man ikke er blind.
  Lettere omskrivinger av sannheten, sånn som farge på bil og skjerming av familie og venner er vel noe de fleste gjør. Det som er essensen, nemlig en selv, kommer som oftest godt fram.

 3. Teia Says:

  Så hyggelig og få være Så hyggelig og få være til innspirasjon av og til:)

  Vel, jeg er jo i utgangspunktet enig, men jeg er vel av typen som
  er mere ærlig enn hva bra er mange ganger.

  Det har litt med det at jeg vil fremstå som reell og ikke en fantasi figur.
  Pluss at jeg føler jeg får mere igjen for det.
  Når jeg sier noe her, så er det skjelden gjennomtenkt bestandig, men jeg ser ann
  om det er andre som kan bli rammet dersom det ble kjent hvem jeg var.
  For det ønsker jeg ikke.

  Utover det, så har jeg fort sett hvem som er trofaste og hvem som er på gjennomreise.
  Så det sitter lengre inne og bli kjent med noen, som kansje er borte om to dager.
  Gidder ikke bruke tid på de før jeg vet at de blir en stund..

  Ha en god lørdag, Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei selvsagt er det og for Nei selvsagt er det og for oss anonyme enkelte saker vi ikke skriver om kveldulf, saker som er vanskelig å kamuflere, men ellers er det meste mulig med litt omskriving av scener og fasader.

  Godt sagt Litt om alt, akkurat som jeg selv ville sagt det. Det er vesentlig forskjell i det å blogge anonymt eller ikke. Og man kan bli veldig godt kjent med mennesker på denne måten ved at mange ting som blir sagt her neppe ville kommet lett i RL. Og ja, det mellom linjene, det er noe av det viktigste å få med seg..

  Vel Teia, man er jo ærlig selv om man er anonym og dekker seg litt med omskriving av fasadene for å oppnå det som egentlig er saken, man har et ansvar når en forteller offentlig som en blogg er og drar inn andre mennesker i sine ord. Man har det ansvaret å gjøre disse så langt som mulig ugjenkjennelige, de har jo ikke bedt om å bli brettet ut for hele verden. Så der er jeg ikke enig med deg. Man skal ikke være nødt til måtte dokumentere nesten alt det man sier og står for før man blir trodd, det er feil.

  Ha en god lørdag du og..

  Tor

 5. Teia Says:

  Nei, jeg sier jo at jeg ikke Nei, jeg sier jo at jeg ikke ønsker andre blandet inn…
  Jeg bruker meg selv, og er det endre så nevner jeg ikke
  navn engang..
  Ellers så snakker jeg om min egen framstilling, og den blir som den blir.
  Og når alt kommer til alt, så er jo det helt og holdent opp til meg.

  Det eneste jeg er enig i. er at man ikke burde dra inn folk som hverken har bedt om det, eller
  vet noe om det i det hele tatt.. Selvfølgelig skriver jeg om ting, men når det dreier seg kun om meg, så blir det lite omskriving.

 6. mirapisani Says:

  Hmm… Merkelig diskusjon. Hva er det jeg ikke forstår nå Tor?
  Du har en egen evne til å sette bena mine ned på jorden. Kan du gjøre det nå?
  Mira rar i blikket…

 7. Teia. Says:

  Ingen diskusjon, Mira..
  Bare Ingen diskusjon, Mira..
  Bare meningsutveksling:)
  Det er morro og sundt.
  Setter fokus på ulikheter, som er det
  aller beste på ett sted som dette.

 8. trultemor- Says:

  bakgrunnshistorie Skal si det var praktisk å ha mye av hverandres bakgrunnshistorie da jeg møtte tante Label!
  Det var liksom bare å fortsette;) men samtidig fikk vi litt flere puslebiter på plass…hvordan ser hun ut, hvordan snakker hun…har møtt familie…
  Om vi hadde blitt kjent først i RL, så hadde det nok tatt kjempelang tid å bli så godt kjent.
  Antagelig hadde det aldri skjedd……

  Uff, om solbloggen skulle forsvinne…jeg har heldigvis andre måter å kontakte noen av de andre på, men de fleste ville forsvinne. Som du.f.ex
  Så da måtte jeg bare dratt til Jæren og leita *ler* (men det hadde vært krise!)

  Well, ha en vakker kveld;)
  Go klem

 9. mirapisani Says:

  Fremdeles …. hmm… Forstår ikke en drit fremdeles.
  Tooooor, jeg venter. Du klarer jo å få meg til å forstå…

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Teia:
  Vel, det ønsker vel Teia:
  Vel, det ønsker vel ingen av oss, men er man gjenkjennelig er det mye vanskeligere å fortelle en historie med andre innvolverte, faren er større for at noen skal koble deg og andre ved å kjenne igjen deler av det du forteller. Uten tvil begrenser en seg nok ganske mye når andre kan gjenkjenne en.
  Det vil alltid bli en sak sett fra din side, dvs dersom du ikke da klarer å forstå delvis hvordan du vil bli sett på i en del situasjoner gjennom andres øyne.

  Mirapisani:
  Jeg er usikker på hva du ikke forstår? Dette handler om i store trekk å lære andre å kjenne via kun ordene her kontra RL. Også 2 hovedtyper av bloggere, de som er «anonyme» ved å skjule sin identitet på alias (som meg f.eks) og de som de rette menneskene som leser kan rimelig enkelt forstå hvem er i RL.

  Poenget med det siste er at vi som er ikke gjenkjennbare kan skrive dypere om ting enn vi ville gjort dersom noen lett kunne finne ut hvem vi var i RL. Mange som er gjenkjennbare vil automatisk sette strammere grenser for å f.eks utlevere mye av sitt indre, dessuten begrenser mye at man ikke kan så lett dra inn andre i ting man har opplevd pga faren for at de skal bli gjenkjent. Man har som skribent der et stort ansvar ovenfor andre at de ikke får lagt ut personlige ting av sitt liv.

  Det er en rimelig enkel og logisk sak for de aller fleste, selv om det kan være vanskelig for enkelte å forstå det ansvaret man har, og at man må begrense seg når andre kan bli satt i en stilling de ikke ønsker. Noe slikt. (les og min kommentar i Teia sin blogg omkring det samme).

  Trultemor:
  Ja der forteller du et godt eksempel hvordan man kan lære å kjenne andre ved å lese deres ord over tid, og jeg tviler på at den tante du så for deg avviket særlig fra den tanten du har har truffet i RL nå.
  Og du bekrefter det jeg vel sa og om at man ikke ville lært endel av dette så enkelt ved å bare ha truffet hverandre med helt blanke ark i RL.

  Tja tanken med at bloggen kan forsvinne bare plutselig er kun en tanke, dog selvsagt vet man aldri. Ingen kan gi en garanti for at den lever for all tid, det er tøffe tider i mange deler av næringslivet i dag og nok fremover lenge og. Solbloggen er egentlig en liten sak i blogglandskapene og får Sol problemer ryker jo den som alt det andre her. Og ofte er det slik ved f.eks konkurs at bedriften (og da bloggen som her var tema) bare plutselig uten forvarsel blir stengt, dvs borte. Men som sagt skal jeg ikke male fanden på veggen, men det var mer tenkt som en hypotetisk situasjon ved at man våknet en dag så var alle gone for alltid.

  Synes jeg ser Trulte frese rundt på alle småbygdene her på let etter en forsvunnen villmann, hehe. Men, tviler på at det ville blitt nødvendig, man har jo andre kanaler for konktakt og dersom det blir nødvendig..

  Ha en flott kveld du og..
  Klem..

  Tor

 11. mirapisani Says:

  Så er jeg vel da fettedum. Jeg kan ikke for mitt bare liv fostå hva dere snakker om?
  Om vi er her eller ikke?
  I forkledning eller ikke, Daah..?
  Hva er det jeg ikke forstår nå?
  Mira grønn som hellvete.

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Neida, du er ikke «dum» Neida, du er ikke «dum» mirapisani, det kan nok synes litt vanskelig å forstå kanskje for alle. Vi er jo her alle. Men noen er kanskje gjenkjennelige i RL via alias, andre har skjult sine private data for å beskytte seg privat, ikke verre.

  Uansett er vi samme menneskene enten det er slik eller slik..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: