Sukkra landskab..

Grøne Jærlandskab dekkas av svevande kvide kunstverk, roleg og varsamt legg dei seg te å kvila på dei evige fargjane. Varleg, for å ikkje skada legg dei seg i grøne hengekøyar av gras og blomsblokkar. Meste så ein ser dei smilar og legga seg godt te retta og pusta ud itte den lange ferdå frå himmelen.

Någen gjespar og strekk seg, andre e rørlige og ivrigt gestikkulerar om ferdå, någen ligg på kvarandra og knyttar evige faste band som berre døden skillar dei frå. Det e goe plass heran, fladane store og me he plass te dei adle. Det e så sjeldan me får vitjing av himmelens sukkerdryss her – dei med vengjar og smil. Småe englar.

Eg står i vinduget og kikkar ud, mørknå prøvar å skjula, men klarar ikkje skjula dei dalande milliardar av ørsmå refleksbitar. Sjølv kattå sitt og kikkar opp der ute, ryggen e blitt andre endå av fargjekarte. Sakte dalar dei, som om dei ikkje vil skada eller skadas sjølve i landingå.

Lampalyset ude varte gult når det kvida åpenbarar seg, strålar av gult lagar eventyrforestillingar for store og småe. Det e underleg å tenka på atte ikkje to fnugg e like, riktig nok he dei likhetstegn, men dei e ulike, som me menneskar. På mange måtar kan ein symbolisera det i dei vene krystallane, brukar ein litt tid ser ein forskjellane, som ein au gjere med menneskane – hvis ein vil bruka tid då..

Det e greit å få vitjing av snø av og te, som regel forsvinn den kjapt og landskabe får tebars dei kjende fargjene. Snøen rekk aldri å ligga så lenge heran atte graset skiftar te brunfargje. Ska ein ha meters eller meir vintersnø, får ein kjøra ein liden time.

Men det ska ikkje meir enn ein fingerbredd snø før me små kan laga osse snømenn og snødamar – og någen ungar kan henda. Eller ein liden snøballkrig, den friskar opp for dei av osse så ligar å vera små ner det passar. Så sjølv eitpar centimeter kan skapa møje leik for osse så aldri sluttar å leika..

Ein kjende og særs intelligente, rakrygga, vidle og søde mann, tok ein gong og fraus ner eitpar spann tørrsnø. Å overfalla naboen midtsommars med snøballar frå taket var grevlig gøy og eg, årsak – han, lo grevligt når den fyste traff nabokånå midt på flesket, årsak – bagen, der hu lå og sola seg i ein for liden og skrigande rødfargja bikini.

7 kommentar to “Sukkra landskab..”

 1. May-Britt Says:

  Ikke lett med den snøen hele tiden heller da =) Stakkaren her kom visst sørafra til Tromsø eller deromkring!

  Snømåkerens Dagbok

  8. desember. Det begynte å snø. Det er årets første snø, og min hustru og jeg tok oss et glass konjakk og satte oss ved vinduet og så på de hvite flakene som dalte ned fra himmelen. Det så ut som et maleri. Det er så romantisk at vi føler oss som nyforelskede igjen. Jeg simpelthen ELSKER snø!

  9. desember. Vi våknet til et nydelig teppe av krystallklar hvit sne! Det dekket hele landskapet! For et vakkert syn! Kan det være et vakrere sted i hele verden? Å flytte hit var den beste ideen jeg noen gang har hatt! Jeg måket snø for første gang på mange år, og følte meg som en guttunge igjen! Jeg måket hele oppgangen til huset, men i kveld kom snøplogen og dekket det hele til igjen. Så måtte jeg måke den opp igjen! For en morsom opplevelse!

  12.desember. Mildværet har smeltet all snøen. Det var en skuffelse, men naboen sier at jeg ikke skal fortvile. Vi får definitivt en hvit jul! Jeg vil bli svært skuffet dersom vi ikke får snø i jula, men naboen sier at vi kommer til å få så mye snø at jeg ikke vil tåle synet av den før vinteren er omme. Det tror jeg ikke er mulig! Naboen er en hyggelig fyr og jeg er glad for å ha ham som nærmeste nabo!

  14.desember. Snø, elskede snø! Det falt 30 cm i natt! Temperaturen falt til -20C og kulden får alt til å sprake og glitre! Vinden tok nesten pusten fra meg, men jeg varmet meg ved å måke oppgangen igjen. Dette er livet! Snøplogen kom igjen i kveld og dekket til oppgangen igjen. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så mye snømåking, men jeg får i alle fall litt trim. Skulle bare ønske at denne hosten gikk over.

  15.desember. Det er meldt ca. 60 cm snø. Jeg solgte Mersen og kjøpte en firehjulsdreven sak. Kjøpte også vinterdekk til konas bil og to ekstra snøbrett. Averterte fryseren. Kona vil ha peis i stua i tilfelle strømmen går. Det tror jeg er bare tull. Vi er jo ikke i Sibir, heller.

  16. desember. Storm i morges. Falt og slo meg da jeg var ute og strødde salt. Det verker og kona lo, noe jeg synes var dårlig gjort.

  17. desember. Fremdeles langt under null. Veiene er stengt på grunn av is og snø. Strømmen var borte i fem timer. Jeg måtte tulle meg inn i tepper for å holde meg varm. Ingenting og gjøre annet enn å stirre på kjærringa og prøve å irritere henne. Jeg burde vel ha ordnet med peis, men det innrømmer jeg ikke for henne! Som jeg HATER når hun får rett! Jeg kan nesten ikke tro at jeg sitter her og fryser i hjæl i min egen stue!

  20. desember. Strømmen er tilbake, men det kom nye 40 cm. av det fordømte stoffet i natt. Mer måking. Tok hele dagen. Den forbannede snøplogen kom forbito ganger. Prøvde å få nabogutten til å måke, men han sa han ikke hadde tid for de skulle spille ishockey. Guttungen ljuger! Ringte for å kjøpe snøfres men de var utsolgt. De fikk ny forsyning i mars. De ljuger. Naboen sier jeg må måke ellers vil kommunen sende regning fordi jeg ikke holder oppgangen åpen. Han ljuger!

  22. desember. Naboen hadde rett med tanke på den hvite jula. Det kom nye 20 cm av dritten i dag og det er så forbaska kaldt at det neppe vil smelte før i august. Det tok meg 45 minutter å kle på meg for å gå ut å måke og da måtte jeg pisse. Før jeg fikk av meg alt hadde jeg pissa og da jeg så hadde fått på meg igjen var jeg for sliten for å måke. Prøvde å leie naboen til å måke resten av vinteren for han har plog på traktoren men han sa han hadde det for travelt. Jeg tror den drittsekken ljuger.

  23. desember. Bare 10 cm. snø i dag. Så ble det mildere også, det ligger på 0 C. Kona ville ha meg til å pynte husfasaden med lys i dag. Hun er jaggu ikke klok! Hun kunne ha spurt for en måned siden! Hun sier hun spurte for en måned siden men jeg tror hun ljuger.

  24. desember. 60 cm. snø. Snøen var pakket så hardt av snøplogen at jeg brakk snøbrettet. Trodde jeg skulle få hjertefeil. Hvis jeg får tak i den forbanna fyren som kjører den plogen skal jeg dra ham gjennom snøen etter balla og slå ham i hjæl med det brukkne brettet! Jeg vet han gjemmer seg bak hjørnet og venter til jeg er ferdig med måkinga før han kommer med den hersens plogen i 90 km/t og dekker til alt jeg har måkt opp! I kveld ville kjærringa at jeg skulle synge julesanger sammen med henne og åpne pakker men jeg hadde ikke tid for jeg satt klar og ventet på den forbanna plogen.

  25.desember. Kikker ut av vinduet! 50 cm. til av den ekle snøen i natt. Vi snødde inne. Tanken på å måke får meg rykende forbanna! Å som jeg HATER denne forbanna snøen! I dag kom han som kjører snøplogen og spurte om penger til ei innsamling av noe dritt. Jeg pælma den brukkne snøskuffa i huet på’n. Kjærringa sier jeg har dårlig holdning. Jeg synes hu er en idiot. Hvis jeg må se «Tante Pose» en eneste gang til kommer jeg til å stappe henne i mikro-ovnen.

  26.desember. Fremdeles innesnødd. Hvorfor i all verden flyttet jeg hit???? Det var HENNES ide! Hun begynner virkelig å gå meg på nervene!

  27.desember. Temperaturen falt til -30C og rørene er frosset. Rørleggeren kom etter 14 timer med venting og skulle ha 3500 kroner for arbeidet.

  28.desember. Det ble varmere, omkring -20C. Fortsatt innesnødd. RÆVHØLET driver meg til vanvidd!

  29.desember. 30 cm. snø til. Naboen sier jeg må måke taket ellers bryter det sammen. Det er det dummeste jeg har hørt. Tror han jeg er idiot????

  30. desember. Taket brøt sammen. Jeg slo snøplog-føreren og han saksøker meg for en million. Ikke bare for at jeg slo ham men også for at jeg prøvde å stappe snøbrettet opp i ræva på’n. Kjærringrakkelet har dratt hjem til mora si. Det er meldt 30 cm. snø.

  31.desember. Jeg satte fyr på huset. Ikke mer måking!

  8. januar. Det føles så godt. Jeg elsker de små hvite pillene de gir meg. Jeg lurer på hvorfor jeg er bundet fast til senga….?

 2. trultemor- Says:

  har bare lest øveskriftå ska lesa meir seinare:)
  me altså…nåken har vært og strødd melis her og iløpet av natta:)

  Ha ein god dag!!
  Klem

 3. Først og sist Says:

  Brrr… Du får snøen til å virke som noe vakkert…
  Uff nei…bilen min utsatt for skrapesyke..15cm snø på fuktig bil..
  Først..
  Titt ut vinduet..pokker for snø..
  Titt på termometer…pokker så kaldt..
  Titt på bilen…hvorfor ikke i garasjen…
  Titt etter tykke sko/klær…ikke brukt siden fjor..
  Titt etter isskrape….hvor er den??
  Titt etter børste og kost…finne frem bilen..
  Titt på døren…pokker så fast…
  Titt etter åpning i vinduet…pokker så rimet..
  Titt på klokka…for sent ute..
  Pokkers snø…
  Sist…venter på våren..

 4. Anonym Says:

  Blogg er underholdende!!!! Først settes man i en nesten sakral stemning av Jærskaldens fantastisk malende beskrivelse av snøfnugg. Så dukker fantefliret opp i skøyerstreken til slutt i innlegget, – hvem andre enn Tor ville funnet på noe sånt, forresten? Så dukker jammen meg gapskratten opp i May-Britts innlegg om en helt annen måte å se snøen på!! Er det noe rart at bloggen kommer før frokosten her hos meg?🙂
  Nå kan dagen bare begynne, for nå er
  Tante Sofie i godt humør

 5. mariee52 Says:

  ser det for meg Tor hun ble vel ikke så blid da tenkerjeg..Her er det like bart på bakken ennå, men i fryseboksen er der masse rim, tror snart jeg må rime den av,,uff,,Varme tanker fra Mariee52

 6. xantippe ( ikke pålogga) Says:

  I mitt neste lliv vil jeg I mitt neste lliv vil jeg gjerne ha bare en brøkdel av din fortellerevne….ja, du får til og med meg, en ihuga snømotstander til å lengte bitte litt etter det hvite drysset…. men bare litt… Tror jeg alikevel er fornøyd med å se bildene du skaper inni hodet mitt…. og takker for de dagen som går av vinteren uten snø….ha en forteffelig aften….;))

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe May-Britt, den var Hehe May-Britt, den var jammen bra! Hvor i alle dager finner du alt? hehe.. Men et snev av sannhet og i de ordene, det kan bli for mye av mye her i livet, jeg er glad jeg slipper meter med snø i månedsvis..

  Ja du har vel fått noe snø du og trultemor, du er da ikke så langt unna meg.

  Hehe først og sist, best å ha kjerra i garasjen (eller hiv etpar bøtter varmt vann over) Jeg var heldig i år, har ventet med piggdekkene, men plutselig følte jeg at nå kanskje burde de på? Mens jeg skifter de inni garasjen begynner det å snø, god timing det, hehe

  Takk tante Sofie, ja den saken til May-Britt lo jeg godt av, hehe. Vel blogg er bedre enn de evige dommedagsnyhetene, de bare får en til å deppe..

  Hm.. der minnet du på meg at jeg har og en synder der å ordne i marie, har to frysbokser, eller en boks og et skap, boksen burde vært rimet av her og.

  Takk xantippe, men det er mange dyktige her, du og. Jeg tror en får et annet syn på snøen når en bare får litt besøk av den en sjelden gang og ikke har den liggende i meter høyde like til 17. mai?

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: