Julebord – gambling for bedriftene?

Julebord, har vært i ymse slike opp igjennom tidene. Fra de små intime til de man leier hele restauranten med hotellet og dagenderpå med flaue øyne på frokostbord både her og der. Hva er det med denne greia som julebord har blitt? Når jeg tenker tilbake og summerer pluss og minus, blir nok resultatet minus til slutt antagelig, og da sett ut i fra nytte og ulempe for en bedrift.

Noen var dønn kjedelig med folk så stiva at man skulle tro det var en direktesendt gallaforestilling, og hvor diverse små og større sjefer holdt sovnende lange bordtaler mens man forbannet de stille bort med en verkende rygg på en bordstolsrygg i nitti grader. Et opplest salmevers ville vært en vågal sak. Så finnes de helt på andre siden hvor mer eller mindre alle til slutt ligger dritas i en orgie under det største bordet.

De aller fleste er en sånn der midt i mellom de to ytterpunktene. Men langt de fleste har et snev av den under bordet når det lir utpå og drammene og medarbeiderne blir mer attraktive for hvert svelg. I noen foregår og direkte hane- eller hønekamp med klør og knoker, opparbeidet irritasjon og sinne i løpet av et helt år løses av alkohylens blokkering av all fornuft. I noen har til og med enkelte endt med sparken på første blåmandag etter å ha forulempet sjefen. Enkelte tror visst at man er fri til hva som helst selv om man ikke er direkte på arbeidsplassen.

Det er nok og et snev av sannhet i at det i sum er de store utrosdøgn i antall. Det har jeg sett nok til å kunne være med på å signere. Undersøkelser viser jo og at det ofte foregår utroskap i jobbsammenheng, slike kjappe i kopirommet greier. Her har man jobbet tett på i lange tider, og småfristet litt her og der, plutselig mistes styringen og kjødets lyst overtar. En gammel sak, men den blir lettere utløst i en juleorgie med alko og stemning med mørke kroker og ledige hotellrom. Dessuten er sjansen ofte mye mindre for «avsløring» i en slik setting. Ja sågar har jeg hørt at noen mener at det hører til på en skikkelig feiring av denne typen. Altså en slags godkjenning av forholdet – «normalgjøring».

Det er noe med å se sine egne medarbeidere miste kontrollen, man mister endel respekt som sitter i etterpå. Jeg tenker ikke da kun på kjødets utfoldelse, men også på mange andre områder hvor folk kan forandre seg mye når det er frie tappekraner. Fest er fest, ok, men i jobbsammenheng blir det litt annerledes enn en «vanlig fest». Ofte kan det heller ikke, sett fra sidelinjen, være en gunstig «teambuilding» som mange tilhengere forsvarer saken med. Erfaring har vist at ofte tjener alle i lengden på å skille jobb og privat. Og fest hører vel helst hjemme under den private paraplyen?

Det er kjent at for mange og tette bånd privat blant ansatte kan gi et dårligere resultat for bedriften. Åsakene er mange, men kan nevne noe av det viktigste som er begrenset motsigelsesevne, dvs man bevisst eller ubevisst kan lettere holde tilbake motsigelser og proff uenighet når 2 mennesker og omgås tett privat. For mange veier den private delen tyngst og dermed kan en tenke seg raskt at endel vil kvie seg for å argumentere like tungt mot en kollega man omgås privat i tenkte jobbsettinger som mot en man kun har et proff arbeidsfohold til. Dette er logisk psykologi.

Dette er satt noe på den berømte spissen, mange julebord foregår nok sikkert greit nok, men man tar alltid en sjanse, som bedriftsledelse. Man har aldri noen garanti for hvordan den og den reagerer på de nevnte faktorer ovenfor. Selv vet jeg at mange bedriftsledere heller ville økt julegratialen enn å holde julebord, men de føler seg ofte presset av endel medarbeidere som nesten krever at julebord skal være en selvsagthet. På andre siden er det ikke ukjent at mange ansatte helst ville sluppet det de føler er en plikt å gå på.

En faktor vi som er/har vært bedriftsledere vet begrenser den frie utfoldelse og demper faren for utgliding, er at de som har samboer/ekfelle tar med seg denne. Men dessverre er dette ofte ikke lett å få aksept for hos alle ansatte, hvorfor må en bare spekulere omkring. Selv klarer jeg ikke bestemme meg for om jeg mener at dagens julebord har nådd grenser man bør reversere eller ikke. Dog som nevnt øverst her heller jeg vel mot reversering. En bedriftsledelse må i slike sammenhenger først prioritere hensynet til bedriften som helhet, den skal jo funke like godt etterpå og. Uten julebord vet man status er den samme – med vet man aldri..

7 kommentar to “Julebord – gambling for bedriftene?”

 1. Xantippe Says:

  Det er et paradoks at de Det er et paradoks at de fleste bedrifter ( om ikke alle) har et AKAN opplegg og utvalg… men så turer de frem med julebord som flommer over av alkoho. I tillegg har vel også mage vinlotteri, for ikke å snakke om lønningspilsen …. ;))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja et paradoks xantippe, og Ja et paradoks xantippe, og bare ett av de. I USA (ja de er gode eksempler på både dårlige og gode aspekt) har de lenge hatt en annen politkk både med tette realasjoner privat og alkohol selv i arbeidstiden som noe som er på visse nivåer endel av jobbmiljøet. I tillegg er det ofte slik (igjen på visse nivåer) slik at det er naturlig at jobben alltid er før alt annet, selv i fritiden skal man tenke jobb og være tilgjengelig.

  Men baksidene er mange, man sliter med for «lite» motstand mellom kollegaer, rett og slett pga for tette private bånd gjør at en kvier seg for å være uenig på visse plan i prosesser. Og man sliter med sakligheten som igjen knyttes til for «familiære toner» når man omgås mye privat, og tett. Det er vanskelig for mange å opptre helt proff og skille privaten fra jobb da det er for mye sammenblanding.

  Dette var veldig enkelt forklart, men for bedriftene kan slike forhold ha alvorlige konsekvenser på flere områder, noe man vel lett kan tenke seg.

  Før i tiden var man bedre på å skille de to sfærer enn i dag hvor mye flyter i sammen. Og mennesker er nå slik laget en gang at vennskapene privat da ofte innerst inne betyr mye og kan da avgjøre om en våger å motsi like sterkt som dersom man ikke hadde private relasjoner som brems.

  En kan jo og stille spørsmål ved den store hensikten med å skulle måtte se «hele» gjengen av kollegaer i mer eller mindre påvirket tilstand. Ofte er det ikke alltid særlig behagelig, og man kan miste en del respekt for enkelte som ikke klarer å opptre fornuftig når drammene inntas.

  Jeg tror at hadde dette kun vært opp til ledelsen å bestemme ville det ikke vært særlig mange av dagens typer julebord, men som nevnt i innlegget oppleves et ikke ubetydelig press fra ansatte på slike områder..

  Tor

 3. Xantippe Says:

  Tror du har rett i alt dette Tror du har rett i alt dette Tor.. og dagens utgaver av julebord ville sikkert sett annerledes ut ja, dersom lederne hadde fått betemt: Min forrige arbeidsplass var slik, ledelesen prøvde å holde igjen…. men ble «stemt» ned av de ansatte.

  For en del år siden flytta ei venninne av meg til Danmark (15 år siden), og hun fikk kultursjokk da de skulle være med ungene på aktivitetsdager o.l. på skole…. der, sammen med ungene, trakk foreldre opp øl og snaps, midt på lyse dagen…. det var helt vanlig på den tiden, jeg vet ikke om det er forandret i dag…..;))

 4. Teia Says:

  Hva???? Hvilke julebord har du vært i da??
  Jeg har deltatt i fryktelig mange..
  Og vært på kjøkkene i mange..
  Joda, noen må dumme seg ut, men det er som i livet ellers.
  Idioter er det i blandt oss både edru og ikke.
  Tror mange har tatt lærdom av tidligere episoder, og andre må gjøre egne erfaringer:)
  Men dette skjer da hele året.
  Trenger ikke kalle det for julebord for se nissene.

  Vi har både firmafester, etterarbeidstid øl èn og annen gang, samt årsfester
  og mange andre sosiale tilstelninger.
  Så da tar vi våre 30 og 30 til som vi medbringeer, og vips er vi en femti seksti
  som virkelig koser oss i hverandres selskap.
  Vi har både morsomme innslag og mere spontane greier.
  Vi ler ofte i kano, og omtrent til vi bikker av stolen..

  Respekt og måteholdenhet er stikkord, og alle kjenner på seg selv hvor langt de kan gå.
  Har jo hørt om julebord som tar av i den grad at folk både får sparken og lønnsforhøyelse i samme åndedrag, men det er de færreste.
  Om jeg var det minste redd for at det ville ta av på en måte som ville være ødeleggende for enten firma eller gjester, så hadde jeg neppe deltatt, og festene ville nok blitt langt skjeldnere.

  Nei, det er alltid høydepunkt når vi møtes sosialt..
  Uansett om det er Julebord eller kursing.🙂

  Ønsker deg en flott kveld:)

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hm ja Teia, men jeg har sett Hm ja Teia, men jeg har sett det denne gangen fra bedriftledelsens ståsted, dette kan jeg siden jeg selv har vært på den siden og.

  Og garantert hadde nok flertallet av bedriftsledere heller øket gratialen fremfor å valgt julebord dersom ikke de ansatte presset på. Og mye av årsakene er de som er forklart i innlegget og kommentarene. Og som du ser så bekrefter jo xantippe noe av dette.

  Som bedriftsleder ser en med andre øyne på endel saker, for man må tenke bedriftens beste på mange områder, og da gjerne på områder kanskje ikke alle ansatte forstår helt sett i fra deres side.

  Tor

 6. Anonym Says:

  Hvorfor skal julebordet bare Hvorfor skal julebordet bare være for de ansatte, hvis debn som måtte være hjemme , fikk være med ble det ikke så galt.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det kan ikke jeg svare på Det kan ikke jeg svare på konkret anonym, som regel er det flertallet av de ansatte som ikke vil ha med ledsager, og ikke ledelsen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: