Tvserier fra virkeligheten?

Av og til lurer jeg på om det bare er meg som ikke ser en eller annen eller flere tvserie? Jeg har prøvd å holde ut en episode av diverse utgaver for å se hva det er, men det hele virker så til de grader konstruert og med latterlig bestilte resulater og handlinger at det ender med at jeg ikke gidder, det er rett og slett såpass tåpelig at jeg lurer på om media undervurderer seernes intelligens?

Og ettersom tiden går dukker sannheten om «svindelen» opp, liksom bønder som egentlig ikke er bønder til vanlig osv osv selv om serien ga det inntrykket, og ønsker å holde på det trekkplasteret. Og standard trer det frem tragiske liv i etterkant forårsaket av deltagelse i en eller annen sak. Media forbruker mennesker i stor stil, og ingen bør regne med særbehandling.

Ofte sitter jeg med det inntrykket at snart er hver kveld i uka fullbooket med serier, for å ikke snakke om reprisene. De fleste konseptene er rimelig enkle og mye er basert på at produsenten skal klippe/regissere frem «idoler» seerne så skal knytte et eller annet til slik at man er sikret seertall. Det er kun seertall som betyr noe, bransjen driver butikk basert på seertall og da må alt være laget slik oppskriften til suksess er antatt å være. Ikke slik det nødvendigvis ville blitt i virkeligheten – selv om serien reklamerer med «fra virkeligheten».

Deltagere har ikke uvanlig etterpå, når de har fått sett seg selv i settingen, uttalt at de ikke kjenner seg igjen hverken i hvordan det ble oppfattet, eller situasjonene, produsenten har klippet og limt det slik denne vil ha det – uavhengig av virkeligheten. Så selv om det liksom skal være fra virkeligheten, er det en stor bløff og konstruert. Man lager det man tror selger, og gir pokker i virkeligheten. Eller de som naivt deltar – psykologer finnes det enda mange av, dersom nødvendig etterpå..

Underholdning kaller de fleste det. Javel. Ikke misforstå, for meg må folk se hva de vil selv, og på samme tid må jeg få ha min mening om greia, og den åpenbare bløffen. På spillefilm, som det nå pøses ut av hvert år, er det kjent at gjennomsnittskvaliteten daler med samme fart som økningen i antall. Det samme gjelder visstnok for allslags serier og. Det blir lengre og lengre mellom «perlene» og ofte ser en at rettighetshavere til serier kjører rettsak mot andre rettighetshavere for plagiering.

Samtidig strekkes grensene for å skape noe som er sterkere enn forrige gang. Dvs at menneskene som er medvirkende kanskje må yte noe de aldri normalt ville bidratt med i virkeligheten. Det er forskjeller på toleranser og forståelse mellom en proff skuespiller og et vanlig menneske hentet inn fra gata. Selvsagt er mennesket fra gata billigere, og man kan forme det naive lettere. Dessuten er jo mannen i gata fra «virkeligheten»? Det er jo noe av dagens trend og populært, dvs fra «virkeligheten».

Som en sa til sin bror som hadde vært med på en realityserie: «Jeg kjente deg overhodet ikke igjen som person i de episodene, som min bror…..»

14 kommentar to “Tvserier fra virkeligheten?”

 1. trultemor- Says:

  Jakten på kjærligheten er en fornøyelig serie å følge med på synes jeg

  Og..det er ikke noe nytt fra iår at bøndene ikke er bønder, de er jo odelsgutter og jenter,
  som skal overta. Skjønner ikke hva som er galt med det jeg, annet enn at media prøver å finne noe negativt å slå opp……igjen.

  Og flere er det jo som har funnet kjærligheten:))

 2. Xantippe Says:

  Jeg skyr slike reality Jeg skyr slike reality serier…. kan ikke huske at sist jeg så en av de…jeg synes tiden er for verdifull til å kaste bort foran TV skjermen, så det er ikke mye jeg ser .. ;))

 3. Teia Says:

  Gjør som meg.. Hold deg til fotball..

  Ja, og litt reality også da..
  Sjekk Donald Trump.
  Han vil du kaaansje like:)

  Godt og se deg igjen..

 4. Tante Label Says:

  ..det blir lite TV titting… ..jeg sitter nå helst foran PC’en jeg da…;-)

  Eller springer opp og ned trappene med en eller annen klesvask…

  Ser kanskje en episode eller to av Hotel Cæsar..
  ..men kun hvis jeg kan nyte en kopp kaffe og noko attåt…
  ..går jo ikke glipp av noe hvis man hopper over noen episoder…skjer jo ikke mye pr. episode..
  ..og det man har gått glipp av kan man alltids gjette seg til..stemmer som regel…;-)

  Kanskje jeg skulle skrevet en såpeserie….hmm….;-)

  nai…har visst ikke tid…


 5. maiaren Says:

  Jeg ser på Jakten på Jeg ser på Jakten på kjærligheten, Sommer og Hvaler. Ellers ser jeg lite på tv.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe, jeg regnet med at du Hehe, jeg regnet med at du kom på banen Trultemor, vet jo at du liker akkurat den serien. Jeg ønsker ikke å ta fra deg den gleden, det var ikke meningen. Og innlegget gjaldt ikke bare den serien, men generelt i grunnen. Og selvfølgelig er det fritt for mennesker å delta, men det viser seg gang på gang etterpå at de ikke forstod alvoret i å bli kanskje brettet ut «nakne» på landets tv’er. Men kjærligheten, det hellige og mest intime for et menneske, kan det føles naturlig på den måten? Med kamera oppi ansiktet, mikrofoner som får med seg hvert åndedrag, masse mennesker rundt, sterke lyskastere osv Kan det bli særlig romantisk? I virkeligheten?

  Jo mulig noen finner kjærligheten, men jeg synes bare at når det går en stund så kan en lese at det ble ikke noe allikevel? Uansett, selv kunne jeg aldri tenkt meg en slik setting hvis jeg skulle vært på let etter kjærligheten, til det er det for mange kunstige elementer, program som skal følges, masse mennesker som følger med på alt en sier eller gjør…Og det hele minner litt vel mye om en slags konkurranse..

  Det er ikke ukjent at jeg og ser lite «komers» tv xantippe, rett og slett mye for at jeg ikke klarer ta det særlig seriøst, eller at det gir meg noe. Jeg ser endel discovery osv, der har de hatt f.eks noen gode programmer om arkologske utgravinger i serieform, men da dokumentariske. Dog skyr jeg unna mange reiseprogrammer, de er rett og slett laget med feil fokus, og heller ikke for min «aldersgruppe» eller noe slikt, dvs de viser frem elementer jeg ikke ville vektlagt særlig hvis jeg reiste dit. Ja og så ser jeg litt billøp, ca en gang annen hver søndag i sommerhalvåret, hvis jeg har tid. Nyheter låner jeg ofte bare et halvt øre til, det meste har jeg fått vite før på nettet.

  Hver sine interesser selvfølgelig, og sikkert mange ville ikke sett på de få greiene jeg ser på en sjelden gang. Men det blir lite tv, neppe når jeg tosifret timetall på en uke, det er for min del mye annet jeg heller vil putle med..

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Fotball ser jeg ihvertfall Fotball ser jeg ihvertfall null av Teia, er det noen som for meg er dønn kjedelig er det fotball. Reality, nei takk, ikke den vanlige typen ihvertfall.
  Takk, og godt å se at du og er på plass!

  Tja, pc, det er jo og en skjerm sier mange tante, men allikevel blir det ikke som tv. Man er ofte aktivt litt med selv på nettet, som her nå f.eks. Dessuten er jo allverdens info på nettet, dvs menenskets totale viten finnes der, som et universets bibliotek. Man er ikke like passiv på en pc som ved tv-titting.
  Jeg tror tante kunne sikkert skrevet en livlig såpeserie, kanskje en som jeg og da endelig hadde orket å se, hehe

  Ok Maiaren, jeg håper du ikke oppfattet dette innlegget som noe annet enn det er(?)
  «Sommer og Hvaler»? Det vet jeg ikke om jeg aner hva er?

  Tor

 8. bamse1964 Says:

  Sommer og Hvaler har jeg Sommer og Hvaler har jeg ikke hørt om.
  Det beste med TV’n er faktisk avknappen…..
  Blir mye mer sosialt i hjemmet når TV’n er av.

 9. mirapisani Says:

  Deilig å kaste hodet inn i annet søppel enn mitt eget. Favorittsøppel: Hotel Cæsar.
  Resten av søppelet tar jeg når jeg trenger det. Tar rett og slett ferie fra tanker. Jo dårligere laget, jo bedre.
  Mira

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ok da er vi 2 bamse – 2 Ok da er vi 2 bamse – 2 uvitende sikkert, hehe…jepp velsignelse utdeles avknappen..

  Jo forstår den vinklingen mirapisani, dog ikke at en skal påfylle med andres søppel, det «forurenser» jo og, synes de kan ha det selv..
  .
  .
  Ellers, jeg trodde at nå skulle jeg få på pukkelen her for å røre ved noe «hellig», innlegget var jo egentlig skrevet for å erte på seg noen, hehe..

  bles the ertende sjel..

  Tor

 11. mirapisani Says:

  Erte… Gi det litt tid Tor. De dukker nok opp, de anonyme. Hellig…
  Bare sjelen er det.

  Man forsøpler ikke mer enn man vil. Av og påknapp heter det.

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mirapisani, jeg har stengt Mirapisani, jeg har stengt for anonyme som du ser på dette innlegget, og flere andre. Derfor kommer det ingen anonyme til her med kommentarer. Dermed bestemmer jeg selv altså om jeg gidder å risiker useriøse anonyme. Selv om mange anonyme er seriøse så ødelegger dessverre noen få.

  Ja av og på, rett, men best når den er av synes jeg..

  Tor

 13. mirapisani Says:

  Jeg får gjøre det neste gang jeg vil dele min sjel i bloggen. Det er ikke noe kjekkt å få spy i trynet når en snakker om stillhet og lave tanker.
  Off.., jeg liker det ikke. Men det er som du sier til mariee, man må beskytte seg.
  Så er det valgets kval da. Dele min sjel og leke med ord i bloggen, eller holde kjeft?
  Jeg bare liker ikke å stenge noen ute uansett.

  Nå vet jeg ikke hvor mange ganger jeg må skrive dette svaret for at det skal bli sendt.
  PROXY ERROR.; hva i pokker er det der?

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Proxy error er feil på Proxy error er feil på serverene til Sol, begynner bli slitsomt nå, så jeg håper de snart fikser det for godt mirapisani.

  Vel det du sier, leke med ordene, dele sjelen, gjør det fritt, men gjør som meg og andre, er det ord som man kan bli såret ved at noen er ufine, så steng for anonyme på de innleggene, noen ord er man rett og slett for naken og sårbar til at noen skal få grafse og herje anonymt.

  Det er ytterst sjeldent at man får sårende kommentarer fra de som er registrerte, og nesten aldri fra noen andre her på bloggen.

  Og jeg skal love deg at jeg har fått mye dritt her opp igjennom tidene, men nå stenger jeg den muligheten når jeg viser min nakne sjel..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: