Å mate fugler..

Jeg har nå hengt ut min «automatiske» fuglemater, en slags fuglenes restaurant hvor alt er gratis hele dagen. Å mate fugler er en koselig syssel i vinterhalvåret. Det blir et rørende liv i en hage som ellers kan synes å ligge i dvale. Det tar ikke lang tid når man har startet å mate fast før det blir en stadig voksende flokk med fugler som kommer hver dag. Fuglene har såpass med husk at de vet hvor maten kan finnes.

For de som har barn er det berikende for de små å kunne se på fuglene som ofte tåler å mates temmelig nær vinduer hvor mennesker beveger seg innenfor. Det tar ikke lang tid før de ikke bryr seg om en daffer rundt der inne. Noen arter er selvfølgelig mer sky enn andre. Begynner man tidlig, helst tidlig november, eller før der hvor vinteren kommer tidlig, vil det etterhvert kunne bli en anseelig flokk med flere arter fugler.

Man behøver ikke store hagen før den kan huse mye fugl dersom man mater fast. Ja faktisk kan selv de som bor i blokk oppleve mye fugl dersom de har litt tolmodighet. Artsmengden øker ofte dersom det er naturområder i nærheten. Her hvor jeg bor er det temmelig milde vintrer, derfor overvintrer naturlig en del fugl som kommer fra høyereliggende deler av landet her hvor de kan finne mat også om vinteren. Dermed blir det ofte flere arter en og får på fuglebrettet her enn ellers i landet.

Til det mer konkrete: Det finnes flere typer fuglebrett og frømatere i handelen, men de fleste er altfor små etter min erfaring. Å lage et fuglebrett eller en frømater lik den jeg har er enkelt og billig, og den varer i mange år. Jeg mater i hovedsak med frø, det er enkelt, billig og renslig. Dessuten er de fleste fugler man får på brettet om vinteren frøspisere.

En annen sak er at her kan det være mye måker, kråker og skjærer. Disse stikker normalt av med alt dersom man mater med brød osv. Men frø får være i fred. I tillegg henger jeg opp rundt på ståltråder endel meiseboller, disse er alltid populære. Frø er billig, ihvertfall her. En pose koster 10-12 kr og finnes i to utgaver, en som er en blanding av diverse frø og korn, disse kalles ofte «villfuglblanding». I tillegg finnes solsikkefrø. Før blandet jeg selv, men det har jeg sluttet med og kjøper heller de posene med ferdig blanding.

Kort fortalt, min mater er laget av et 5 toms avløpsrør på ca 80cm. Dette får en hos en rørlegger. Bare husk å få med at den ene enden må ha flensen med. I tillegg får man med et innvendig flenslokk (som skal være nede) og en utvendig forblendingsmuffe, den øvre som funker da som en beskyttelse mot regn og påfyllingssted for frøene.

Sett i flensmuffa nede, sag ut en åpning på ca 2-3 cm i høyde og i 1/3 av diameteren på muffa. På den resterende delen av flenslokket skruer man så fast selve brettet som kan kan f.eks være 30-35 cm i kvadrat. Bruk en bit vannfast kryssfiner, denne vil vare i mange år. Bor noen drenshuller i brettet og sett på noen lave kanlister rundt. På toppen av røret brukes det utvendinge lokket/muffa. Jeg har boret to huller i sidene på den delen som stikker over røret, disse fungerer som en drens og hull for håndtaket som er en ståltråd med en skjøtemuffe fra et elrør.

På sidene av røret skruer man inn 4 øyeskruer som bør ha mutter på innsiden, disse skal så fungere som fester for ståltrådene man fester hele greia i treet med. I tillegg har jeg noen øyeskruer under brettet med ståltrådbiter som en henger meiseboller på. Røret kan selvsagt og henges på vegg, man skruer bare inn 4 øyeskruer i veggen med samme avstand som på røret og bruker ståltråden til å feste med. Når man så skal fylle på er det bare å ta av muffa på toppen. Husk at den bør henges opp med et lite fall på brettet utover.

0454.jpg

9012.jpg

0481b.jpg

8 kommentar to “Å mate fugler..”

 1. mariee52 Says:

  ååå så nydelige praktisk mater det der ja, selv har jeg en smijernsgreie som ser ut som netting til å legge 3-4 maiseboller oppi, og lokk som beskytter maten, og fot å stå på for fuglene. Idag var det blåmeis, kjøttmeis og under flere rødstruper. Skjæra var der litt, men fikk ikke med seg mye..Varme tanker fra Mariee52

 2. Trym Says:

  Koselige fuglemater! Flotte fuglar – generøse (eller heieter det sjeneøs etter den nye rettskrivinga) mengder!
  Enig med at desse kjøpegreiene vert for piglete!
  Dei et som dyr desse fuglane!
  Mi gamle mor som er 91 år og bur i huset med oss har stor glede av fuglematinga – syns det er greit med lite brett,- då kan ho pusle bort i vindauga og legge ut ny mat!
  Men slikt har ikkje ungdomen (56 år) tid til så eg satsar og på konteinermodellen!

  Ynskjer deg og fuglegjestane dine gode dagar!

  PS – det ser visst ut som eg har flytta inn her men har vore nokre dagar i Ulvik på fagforeningsmøte, og gløymd å logge meg ut!

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja den er praktisk mariee, Ja den er praktisk mariee, og jeg har den akkurat i ståhøyde når jeg skal fylle på. En ladning varer ca 3 dager, men så kan det lett bli 100 fugl på en gang av og til, og da er det mye krangling, hehe
  Rødstrupene og en del andre fugler spiser helst på bakken, og det ramler jo ned mye når de spiser.

  Ofte er det helt tett med fugl Trym, alt i fra ringduer og tyrkerduer til munker som spiser av fettbollene. Ellers er det mest meiser og forskjellige finker.
  Ja de kjøpegreiene er for putlete, forstår ikke at de ikke kan lage noe mer robust og større.
  Mange eldre er vant med tradisjonen det er å mate fugler om vinteren, nå føler jeg at de yngre ikke er så ivrige, mulig de ikke har fått det inn med morsmelka?

  Ja ser det selv og, glemmer en å logge ut, selv om en stenger av står det innlogget neste gang, en snodig sak, men det er jo Sol. Og tross alt er det bedre enn før da en plutselig ble autoutlogget etter en viss tid og kanskje mistet det en holdt på å skrive..

  Tor

 4. bamse1964 Says:

  Har også funnet frem Har også funnet frem fuglemateren……men foreløpig har bare kjøttmeisen og bokfinken vært på besøk-

 5. tante BØ Says:

  Jeg veit hva jeg må mekke Jeg veit hva jeg må mekke når jeg kommer ned på hytta i morra.
  Her skal det lages fuglemater i container størrelse, til småfugler og ekorna mine.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Her øker det på med arter Her øker det på med arter for hver dag nå bamse, som regel tar det en stund før de finner frem.

  Det er enklere å lage den enn å forklare tante BØ. Men det finnes flere måter, bruk det du har for hånden og fantasien..

  Tor

 7. Silje28 Says:

  Hei. Vil råde deg til å Hei. Vil råde deg til å unngå legge ut brødrester til fuglene. Det sveller i magen på dem og i verste fall kan fuglene dø.

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Her får de bare frø Silje, Her får de bare frø Silje, og fettboller… Hiver en ut brød her flyr brødet avgårde med måker og kråker før en får snudd seg.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: