Syv menn i dress..

Menn i dress uten rynker, slips i siste tilpassete farger – nøytrale blå nyanser med rolige slipsnåler, ikke for prangende, men synbare. Nybarberte og friserte, glinsende antirynkremer man ikke innrømmer. Noen briller, siste utgave garantert.

7 ulastelige menn, utenpå, sitter rundt et ovalt bord i polert eik med 2 toms kant i dampbøyd brekkfarget fredet jungeltre. Arvet fra den ene sin bestefar – grunnleggeren, han vokter fra veggen på kortsiden i oljefarger. Ingen tørrsnakk, ingen guttesmil, det gjelder tall og verdier – status og ansikter. Et kartell, et som ikke eksisterer for uinvidde og som benektes dersom noen antyder. Et av utallige.

En time og 7 minutter i samlet stand for å planlegge strategi vendt mot den åttende stolen som enda er ubesatt – noen kikker på rolexen sin, en irritert rynke konstaterer at stolens besetter er 7 minutter for sent – det er uhørt. En sekretær i ulastelig bekledning kommer inn uten ord og rett rygg, mineralvannsflasker byttes, tomme mot nye, alle plassert etter et kart i hodet. Og 2 tunge sølvbeslåtte kaffekanner.

Stadige blikk mot klokka – men ikke snakk, nei, dette er forretning, ikke plass til menneskelige aspekt som kan tydes som svakheter, riper i troverdighet. En toms gulvteppe i dus kongelig rosa demper skritt og nervøse stolbein med vekt som gir solide inntrykk. Et hode dukker opp i en massiv håndlaget eikedør, et nikk mellom to, han er kommet nå..

Jeg loses inn av den galante sekretær, har bare snakket med henne i telefonen før, men hun er like prikkfri korrekt i virkeligheten, nær tanke er dressert. Kikker raskt på min slitte stresskoffert og måler klærene med et forundret blikk – uvant bekledning, dressjakke og dongeri, selv om skjorta får godkjent mangler slips. Og sandaler? Og ufriserte ville blonde lokker rundt er solbarket ansikt uten glinsende krem? Og ekte smil med kraftig håndtrykk av barket hud..

7 menn reiser seg opp i samlet tropp, jeg går en runde og trykke blaute never, den ene er nær å tilkalle en dose paracet etterpå, men gnir hånden umerkelig under bordet for å bevare masken. Setter meg ned og fyller kaffe på mens jeg føler blikkene – og tausheten. Den åttende stolen i den ene enden av ovalen er besatt, den syv manns store flokkens leder sitter i den motsatte ende – bestefaren henger på veggen over hans hode.

«Javel» sier jeg til lederen, et tegn på at jeg er klar. Standard introduskjoner med påfølgende standard opplesing av dagsorden med tall og perspektiver, status kalles det. Jeg lytter med et halvt øre mens omgivelsene studeres, og de ulastelige 7. Stakkars, de har fått et problem, meg..

Da jeg startet driften lo de av meg, og usynliggjorde min eksistens. Andre hadde prøvd før, men fåfengt. Båndene til de syv og deres kunder var knyttet generasjonsmessig og uangripelige – trodde de. Plutselig, et snev av panikk og vantro, han rørte ved de hellige båndene! Telefoner som tas, men ikke innrømmes, kundene måtte jo påminnes båndene, hadde de glemt de? Kvalitet og stabilitet? Jo men der har vi jo alltid vært i front? Ikke?

Panikken bredte seg sakte, dette var uhørt! En fremling truer båndene! Hemmelige møter, hvordan knekker vi den uhørte frekke oppkomlingen? Men selv dirty triks skallet av, sakte vokste oppkomlingens bedrift. Til og med nøkkelpersonell fra deres bedrifter hoppet inn på hans lønningsliste. En skandale! Skandale man ikke kan snakke høyt om, for kartellet eksisterer ikke. Det handlet ikke mest om tapte inntekter, men mer om makt og brutte tradisjoner, uhørt frekt!

«Face to face?» – «Ok» svarte jeg, like greit å møte de for å høre på tilbudet. Kartellets eksistens visste jeg om, men det red prinsipper som jeg ikke var tilhenger av. Dessuten på kanten av lovlighet. «Kan vi bli konkrete? Har dårlig tid» avbrøt jeg den ene som var midt i en diagnose av hvordan deres tapsandel slo ut, jeg hadde jo spiste av alles kaker og var nå den største.

Det var utenfor skjema, og noen forvirrete blikk fulgte. Lederen overtok igjen. Øynene møtte ikke mine, jeg hadde jo ikke deres tradisjon eller stil. Sikkert lett match antes bak brillene med tradisjonsinfatning, nesten lik bestefarens. Ok, 2 «valg», det ene gikk på styrte fordelte markedsandeler fra hver og en av de 7, godkjenning på den og den biten, men ikke over. Det andre «valget»: tilbud om oppkjøp.

Et ark ble sendt nedover til meg via de bløte hender og mansjettknapper. Rolig leste jeg nedover med syv par øyne voktende. Hele skissen undret meg, den burde selvsagt blitt levert pressen og kundene, men perfeksjonister i bakromsvirksomhetens verden som de var, så var arket blankt for alle tilknytninger til noen som helst av de 7. Sleipt er mildt uttrykk.

Sakte reiser jeg meg, øynene følger med opp, forventer et forhandlingsutspill. Men, sakte river jeg arket i to, drikker opp kaffen og sier «bestefar er ikke i vater» mens blikket er mot maleriet – og tar stresskofferten og går med et flir..

3 kommentar to “Syv menn i dress..”

 1. mirapisani Says:

  Du skriver ufattelig bra. Når du skriver.
  Mira ;D)

 2. xantippe Says:

  Jeg kjnner at jeg blir Jeg kjnner at jeg blir misunnelig på dere som har ordene i deres makt…. som bare kan leke dere avsted med de… mens vi andre «dødelige» sliter og strever….;))

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk mirapisani, men dette Takk mirapisani, men dette var ikke noe særs da..

  Ord faller naturlig her xantippe, har alltid vært behov for å utrykke seg, jeg takler dårlig taushet. Men noen dager kommer de ikke av seg selv, de må hentes, da blir flyten straks mer unaturlig, andre dager ligger ordene allerede i fingertuppene og kommer ned samtidig med tankene.

  Ellers er det å si at jeg prøver å skrive enkelt, utelukke for kompliserte setninger eller teknisk preget tekst som f.eks et jobbspråk som jeg mener bør være i den manesjen og ikke privat. Det enkle sier sine ting ofte bedre enn det kompliserte.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: