Bolighaiene vaker igjen..

En kjenning av meg jamret i telefonen nettopp, boligmarkedet var nesten lammet. Siste kaninburprosjekt var lagt på is. Fæle greier, uff og sukk. Stakkars. Ikke greit når de siste 3 årene har gjort han 20+ millioner rikere, ikke greit at 30 millioner vil ta litt lenger tid enn de 20+. Fikk nesten vondt av stakkaren…

Ser bransjen nå begynner med dirty Harry for å få lurt noen naive til å kjøpe katta i sekken. «Kjøp nå og få med en ny bil!» Altså, den bilen må man jo betale for, det hele er totalt dustete. Dessverre er det nok noen som ikke kan 1+1 og kjøper og tror de har gjort en god handel. Sorry, men dere blir lurt – igjen..

Man kan lese om mange slike nye triks for å lokke kjøpere, sydenturer og bla bla, angrefrister og bla bla. Alt er kun et synonym for en kynisk bransje i panikk. All fornuft tilsier at man kjøper ikke på topp når alle vet at det skal og går ned, dag for dag. Bransjen selv har ingen skrupler med å la glattslipte selgere ala typen svigermors drøm lure deg trill rundt. Ingen av de forteller deg at det du kjøper i dag har du om et år tapt 15-20% på..

Eiendomsbransjens pene gutter er litt som fonds- og aksjemeglere, de selger mer enn gjerne til deg selv om de vet du taper på det, det er alltid noe å skylde på dersom du klager når tapet er et faktum. Åsaken er mye kyniske holdninger, men i hovedsak at de selger med provisjon pr handel. Aldri har så mange unge meglere i de to bransjene tjent millioner så lett som de siste 2-3 årene. Og de er tjent på deg og deg som de solgte til. Slik funker det, selg uten å behøve å ta ansvar for varen.

Gammel nytt ja, men det blir stadig flere av disse som skal tjene seg rike på notime, og stadig mindre moral. Selvsagt lurer ingen slike geletyper oss ringrever som bare blåser av deres forsøk. Men mange som er ferske og har ikke forutsetningene til å forstå, men stoler blindt på deres trimma snakketøy, blir direkte lurt. Bilbransjens sleipe selgere er smågutter i forhold.

Myndighetene prøver å stramme inn på mulighetene for at de skal kunne lure såpass enkelt kjøpere, men til ingen nytte, det er umulig å unngå så lenge moral er fraværende. Og slike mennesker er både direkte og indirekte med på å drive prisene opp med deres planlagte taktikk. Jeg håper prisene faller langt ned, vel vil noen «tape» på det og, men antallsmessig vil flere tjene på at boligprisene faller ned slik at man ikke behøver tjene en million for å kjøpe en skarve rugekasse med 4 vegger og lokk oppe og nede.

Det finnes ingen mening i dagens leilighetspriser, hadde folk visst hva det virkelig kostet å bygge den boksen og sett avstanden mellom kostpris og pris det forlanges, ville de fått sjokk, garantert. Det er et spill mellom utbyggere, meglere og banken som har kunne latt denne utviklingen skje. Og dyktig, men på grensen til svindel, markedsføring.

Til slutt er det skremmende at folk ikke klarer en rente på 7-8%. Da er det noe alvorlig feil i banksystemet som ikke har bremset før men latt mennesker låne mer enn de egentlig burde, noe som igjen har vært med på å presse boligprisene opp. Tidligere var 7-8% nesten en normal rente i Norge, og det er ikke lenge siden den var 10%. Og vi som har levd litt lenger husker 1980-tallet med 15 -16% på det verste.

Nei, boligprisene i Norge er minst 30% for høye, minst. Folk skal ikke måtte slite seg ihjel for et lite tak over hodet som koster 6-7 ganger eller mer, ens årlige bruttoinntekt. Når man ikke skal selge, noe de fleste ikke skal, så har det null betydning hva ens kåk er teoretisk verd. Men det har enorm betydning for de som skal etablere seg for første gang i markedet.

2 kommentar to “Bolighaiene vaker igjen..”

  1. mariee52 Says:

    ja du får sakt det du Tor Kaninburene koster sikkert ikke en brøkdel av det folk må ut med for dem. Så et program fra usa idag om hva som hadde gått så inderlig feil der borte, med noe forsikrings liknende garantier på masse usikre lån, og det er sykt at store banker var med på dette. Ikke rart verdensøkonomien får problemer, når dem en skulle kunne stole på, sitter og håver inn uten skrupler.Varme tanker fra Mariee52

  2. Jærskalden Tor Vidle Says:

    Det er ok at man må tjene Det er ok at man må tjene penger, slik er forretningslivet, og uten ville det ikke svevet rundt mariee. Men i boligbransjen er det blitt for mye grådighet de siste årene. Og folk lar seg kastes inn i karusellen, ofte merkverdig blindt synes jeg da, men når den er helt oppe er det for sent, da er prisene ute av all fornuft..

    Bankene er ikke særlig bedre de heller, de er har ofte lånt penger til de byggeprosjektene de så markedsfører og låner så til kjøpere..

    Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: