Kontraster..

Lys fra biler og neon sender hastige glimt i forbifarten, månen følger trofast med hele veien – den er vikende fra full og ligner et egg. Kilometre spises opp, er på vei til byen med 3 jenter, eller unge damer – alt etter vinkelen. Har lovet å kjøre de, skal på byen med først gresk mat så hoftevrikking i et eller annet smålugubert trangt og mørkt hull.

To bak og ei fremme, de tatler som bare småbrisne jenter kan. Mine ører er andre steder, de er lukket av tankene. Lysspillet og månen, mennesker i glassbeholdere som kalles busskur. Nye og moderne oversvømmer glasskassene distriktet, fulle av lysende reklame – og sittebenk i eik med plass til en bestemor, resten er ståplasser. Levende lys i svarte verden, alle skapte av mennesker – minus månen, den eneste naturlig lampen. Ja og stjernene da..

Jo mer lys jo mer mennesker og liv, jo nærmere det urbane sentrum jo fullere er glassburene, såpass at trefjerdedeler står utenfor, noen haiker her og der. Noen forsiktig, andre løper nesten på bilen og vifter. En moped er plutselig foran, den eier hele veien og surfer frem og tilbake over hele veibanen. Leker buss. I en rundkjøring trøs pedalen ned og farvel jonas..

Mer lys, flere biler – flere mennesker. Noen er fulle og raver rundt halveis ut på veien, selvmordskanditater som kan få meg bura inne selv om de ramler foran. Men jeg vil ikke bures inne så jeg holder tett venstre og bremsefoten i beredskap. Alko i mennesker jager vett. Og skulk på mandag.

Noen dunker meg i ryggen, det er A, jeg har ikke fulgt med på kjaset. Hun vil ha meg og med på livet. Jeg flirer inni og litt utenpå. Hun er mer voksen enn de andre, også ellers. Jeg svarer ikke, får et nytt dunk. «Nix» er det korte svaret. Inni: Hva pokker maser hun etter, jeg kunne vært faren.. Men ok, noen unge er mer voksne enn andre. Tenker forsåvidt rett, alder bryter ikke vennebånd.

Utenfor den greske sak jages de ut. A vil gi en takkeklem for at jeg kjørte og stikker hodet inn i vinduet, mye folk ser på, jeg blir rosa. Forvirret over den manøveren og varm i knollen, kveler jeg bilen da jeg skal starte, mer flau. Spinner rundt første sjanse i en rundkjøring – bare fordi jeg fikk lyst. Bare fordi jeg fikk lyst å vise at jeg er enda ungdom, innvendig..

På vei hjem, det raves rundt og haikes enda, noen skal til motsatt by – andre veien, men ikke jeg. Vanligvis stopper jeg ikke for haikere uten at jeg føler at det er rett. Lysene tynnes ut, merk mørke enn lys etterhvert som urbanismen legges bak. Nei takke seg til åpne landveier med mørke og månen, og egne lys. I et kryss står en enslig person lysene faller på, en refleksbrikke i gult svarer billysene.

I det jeg glir forbi, hm…antydet hun en forsiktig haik? Nølende og nesten brydd? Kikker i speilet, jo..? Ok, bremser og rygger tilbake med blikk i speilene, hun kommer i møte. Nølende, tør ikke åpne døra så jeg åpner selv. «Hei, haiket du?» Hun nikker litt brydd. En dame på ca min egen alder og slettes ikke i festklær, en bag henger over skulderen. «Hvor skal du?» spør jeg. Svaret er nesten der jeg selv skal, bare noen vingeslage fra en ivrig kråke unna. «Hopp inn» og hun setter seg inn.

Hun er nesten flau da vi triller videre med normal fart over som gir ca 3 lapper i bot, dersom onkel er våken, men normalt er han ikke det her. Hun kommer fra jobb, skift på sykehuset. Pleier å sitte på med en kollega til dette krysset hvor hun så tar bussen videre hjem. Men i dag ble de litt forsinket og bussen er nok gått. Og hun har lovet å sitte barnevakt for sønnen og det er om 15 minutter. Pleier aldri haike jeg sier hun til slutt brydd. Jeg undrer meg stille på at noe sa meg at jeg burde stoppe..

Småpratet rusler ledig etter en stund, så sier hun at hun er sikker på at hun har sett meg før og kikker på meg mer direkte. Mulig det, vi bor jo ikke langt fra hverandre svarer jeg. Selv er jeg elendig på å huske ansikter mange ganger, andre har klisterhjerne. Plutselig kommer jeg på at jeg har glemt høflig å presentere meg og kremter litt brydd med beklagelse og presenterer meg. «Da vet jeg» sier hun oppspilt som om et lys ble åpenbart. «Har sett deg i avisen med….bla bla og på tv bla bla… Jada jada, tenker jeg, selvsagt måtte hun ha klisterhjerne. Nikker umerkelig og taus, merkelig at folk husker alt mulig..

De siste kilometrene har hun fått giret opp og jeg har på ultrakort tid fått hele slektens livshistorie, mannen jobber i nordsjøen. Jeg trør på litt ekstra, høyre øre verker, stemmen hennes er sterkt stigende. Boten øket til dobbelt, teoretisk. Plutselig er det helt stopp, taust, og jeg kikker bort på henne. Nå er hun flau igjen. Beklager lavmælt at hun snakket hodet av meg og jeg fikk ikke sagt noe, en svakhet visst. Jeg flirer, og bare ler det bort, og det ok selvsagt. Og der kom stedet jeg skulle sette henne av inn i lyskilden..

Siste rundkjøring ble tatt på 3 hjul, men bare den trofaste månen og jeg som vet det..

3 kommentar to “Kontraster..”

 1. frk-jettegryte Says:

  hm.. Lever meg sånn inn i det.
  Dersom jeg noensinne skulle finne på å haike, så håper jeg det er du som er personen som stopper. Eller en som deg jaffal..

  Uff, liker ikke slikt i det hele tatt jeg. :-s
  Haiking altså..

  Nei, nå er det natta. Mye på agendaen imorgen.

  Ha en nydelig kveld!

 2. trultemor- Says:

  takk for turen:) …men på en mindre skravlete måte.

  Ha en fin dag:)

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei mange tar nok sjanser Nei mange tar nok sjanser med å haike jg. Også vi som av og til tar opp en stakkar på en øde vei kan få problemer, ingen av oss vet jo hvem vi tar inn i bilen eller hvem vi setter oss inn hos.

  Travelt? Men det er kanskje bra for deg akkurat nå? Håper du får en fin helg!

  Jo velbekomme Trultemor. Ikke alltid man behøver å øse av seg heller, hehe

  Ha en fin dag.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: