Biafrafiskens tidsalder..

Noen sendte feil vær ned, hvite klinkekuler – ikke erter, men klinkekuler. Og tempen falt 4 grader med en fart jeg ikke trodde måleren klarte. Det skjedde akkurat da jeg skulle ut og daffe litt, for på den ene siden av kåken skinte solen, men der jeg skulle gå ut, på andre siden, var det en vegg av hvitt. Reversen ble innkoblet og en panne tatt frem til en forsert middag.

Pytt i panne med skinke og ost – og en ekstra løk fordelt i biter. Ikke den verste greia å tømme ned, og raskt går begge deler. Det er jo viktig. Haglbygen drøyde og rensket opp i blader på busker og trær. Selv noen gjennværende røde epler ga etter for trykket. Men ok, høsten er blanding selv om denne nå i det siste har vært noe våt og vindbesatt.

Tankene vandret til svulmende bekker langt borte, høstfulle av regn og drivende blader – og feite aurer med rogn og melke i. Det nærmer seg gytetid. Før i tiden fisket man og på gytefisken, den gangen selvfisket aure fra egne vann og bekker var endel av nedsaltet vintermat. På den måten holdt en og bestandene i sjakk, de tok ut akkurat passe mengde, ikke for mye og ikke for lite. De visste at tok de for mye ville det bli matmangel senere vintre.

Men sakte bygget den nye tid seg, folk ble mer velstående og kunne kjøpe seg all mat de behøvde. Fremdeles pågikk fiske i vann og bekker, elver, det ble nå en kjærkommen ekstrainntekt – byfolk spiste jo aure enda. Men til slutt svarte det seg ikke, var ikke verdt arbeidstiden man nedla i fisket.

På samme tid fisket enda en del byfolk, til eget bruk, hold bestandene såvidt nede på passe nivå. Men med nye tider kom nye tanker om å bevare alt i naturen, «føre var» prinsippet ble rådende. Nå skulle fiskebestandene økes til bærekraftig nivå. Man stoppet mye fiske, garnfiske ble forbudt flere steder, selv grunneiere trodde at prinsippet ville gi de 10falls med stor aure i deres vann, og lukrative fiskekort vinket i det fjerne. Vi var jo kommet i pengenes tidsalder.

Det man ikke tok hensyn til, selv om man visste i forvaltningen, er det grunnleggende prinsipp at et fiskevann på x kvadrat kan kun huse x antall fisk, enkel og kjent matte. Årsaken er jo logisk, et vann produserer så og så mye næringsdyr, føde for fisken pr mål. Dermed fikk man nå en ubalanse i økosystemene i vannene, det ble for mange fisk i forhold til næringstilgangen.

F.eks et vann som ville hatt en bestand av feit og fin aure før, fikk nå en fiskebefolkning bestående av 10 ganger så mange fisk med tynne kropper og store hoder, Biafratilstand inntrådte. Og den råder stort sett over det meste i dag. Nok et kapittel hvor menneskene ikke alltid gjør det rette selv når de ønsker kanskje, men overdriver motsatt vei..

3 kommentar to “Biafrafiskens tidsalder..”

 1. bamse1964 Says:

  Det å daffe, har det en Det å daffe, har det en annen betydning på Jæren? Når jeg daffer ligger jeg på sofaen og gjør ingenting….
  Du får ta med deg fiskestanga når du skal ut å daffe…he he…
  ha en fin kveld….på daffetur….

 2. tante BØ Says:

  Vi er helt klart i ferd med Vi er helt klart i ferd med å ødelegge balansen i fiskevannene åsså.
  Ja de heter vel Sportsfiskere nå…
  de kysser fisken, slipper den ut igjen, og skryter av hvor stooor den var.
  Blir nok veldig feil i lengden.
  Ha en fortreffelig aften : ))

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Daffe her er rolig avslappet Daffe her er rolig avslappet gange bamse. Fisket er nok over for i år, dvs det er mulig enda, men da bør det bli mer varme enn i det siste.

  Det er nok, og har vært slik lenge i mange vann Tante BØ. Misforståtte grunneiere verner om fisken slik at den blir tusenbrødre og nesten umulig å få fisket ned bestanden igjen etterpå.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: