Den norske sjela’s død?

Tanken har falt inn oftere og oftere, «godt norsk» og den «norske sjela», synes å være utgått på dato og noe gammeldags man helst skjemmes av og vil glemme. Det ekte norske må skjules. Vannes ut og forsvinne.

Denne gangen kom undringen over et foreslått prosjekt over et stort uteområde i en nærliggende småby. Man tok like greit et tilsvarende område fra en dansk by og limte inn i terrenget. Voila! Det må være saker det? Kommer jo fra Danmark – utlandet!

Videre leses og besees et forslag til en utsiktsbro en gruppe har fått fra et prosjekt i USA. Den ønskes plassert i den ekte norske ville fjellfjord stikkende langt ut i lufta. Herregud! Ser ut et østeuropeisk tivoli har slått leir i den norske naturen!

Man ser det tydelig i byggeprosjekter over det ganske land, også stas- og skrytebygg. Bygg som skal stå der i «evig tid» som monumenter, ikoner – utstillingsobjekter mot verden. Impulsene kommer ikke fra noe norsk nei, arkitektene skryter av sine inspirasjoner de fikk et eller annet sted ellers i verden. Noe unorsk, det er jo moderne må vite, og verden vil se på oss(?). Jippi! Vi er sannelig moderne her på berget, bare kom og se og dere vil finne hele verden her!

Men, ok, «hele verden», unnskyld Mr.Arkitekt, men er ikke Norge en del av den verden? Hvor er det rotekte norske? Arkitekten: «Det norske?» Selvfølgelig blir han svar skyldig. Norske? Hva er det? Utlending på besøk i Norge: «Alle land har sin egen kultur og tradisjoner i byggekunst». Arkitekten:»Ja bare se! Her fikk jeg inspirasjon etter en tur til Australia! Og i den svømmehallen ligger mye av en studie i Roma! Og den bensinstasjonen kom til meg etter en studie i Texas!» Utlendingen:»Jeg kom for å se den norske kulturen, ikke min egen, den har jeg jo hjemme..»

«Se til Norge» var et slagord fra myndighetene en gang, et slagord utdelt til verden. Men hva skjer? Hvorfor er vi vel nesten det eneste landet som kaster våre egne tradisjoner og heller innfører alle andres? Skjemmes vi over noe? Komplekser? Eller blir vi for lett påvirket og egentlig ønsker hele verden på en gang?

På sikt taper norsk næringsliv på å promotere andre lands tradisjoner innen bygg og innredning. Vi har til slutt ikke noe ekte som vi er alene om, noe som er synonymt med «ekte norsk». «Minimalismens inntog i Norge», sa en kjent arkitekt, «er ikke noe annet enn nordmenns påvirkninger fra et gudjammerslig kjedelig sydenhotell med 4 hvite vegger, et bilde og en sofa».

Kanskje noe i det? Når man ser utviklingen også arkitektonisk på boliger så minner langt de fleste om en firkantet minihotellkasse fra et eller annet sted. Når slike blir plassert i klumper i norsk landskap, da er det noe som skriker: «Feil!». Man kan ikke tilpasse landskapet..

Bedre er det heller ikke når vår offisielle statsministerresidens blir innredet med stort sett typiske utenlandske elementer, navnet «Ikeaboligen» er treffende. Hvorfor skal landets statsminister promotere Ikea og Sverige? Det klarer sikkert svenskene selv. Statsbygg har her som ellers mistet grepet. Man burde selvsagt lagt lista: «Kun norske produkter».

Det er meget mulig at endel her på berget har misforstått hva «moderne» betyr i slike sammenhenger, men det vil komme en tid som før med blokker man helst vil begrave i skammen i dag, grimme boligblokker man hadde fått impulser fra i urbane strøk fra andre land, den tiden vil komme også for mange av dagens tabber. Når skal vi lære? Lære å ta vare på og utvikle det ekte norske, også for ansvaret vi har ovenfor fremtidige generasjoner..

8 kommentar to “Den norske sjela’s død?”

 1. mariee52 Says:

  Nå går jo norsk design ut av landet også da,,, Vi har heldigvis mange med god smak, og ikke lat er stygt, men uansett så har vi lefse og lusekofte,,,og amerikanerene må snart være de eneste som kjøper det til den prisen, selv har jeg gitt masse gamle kofter til Frelsesarmeen.Varme tanker fra Mariee52

 2. xantippe Says:

  Dette var rene ord for penga Dette var rene ord for penga Tor… og akk så sant. Det samme skjedde her i Kristiansand, de «så» til Danmark når de skulle smykke ut strandpsomenaden…. dette innlegget burde du trykke videre til ulike aviser…..;))

 3. bamse1964 Says:

  Begynner å skjønne hvorfor Begynner å skjønne hvorfor alle politikere er så glade i å reise på «befaring» til det store utland mange ganger i året……Men at de tok med seg ideene hjem er jo utrolig, men synd…

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mja, du har et poeng der Mja, du har et poeng der muligens bamse, lurer på om andre lands likestilte kommer her på befaringer? Neppe særlig mange..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hm.. kom ikke lenger, faller Hm.. kom ikke lenger, faller bare ut av nettet her noe som er uvanlig.

  Lefse og lusekofte mariee? Vi burde da hatt mer? Selv de er vel snart glemt. Joda, noen smågreier rusler da ut av landet og, men ikke uvanlig er det designet allerede påvirket av inntrykk designeren har fått i utlandet..

  Nja, jeg har «refset» i samme baner før xantippe. Og ja, det er dessverre mye sant i de linjene, på samme tid undres jeg over hvorfor vi nesten alene som nasjon gjør dette i den skalaen og speeden? Pressen har jeg opplevd nok fra i tidligere år selv direkte på kroppen, så de holder jeg avstand til helst..

  Tor

 6. Trym Says:

  Trur forsyne meg at du har rett! Trur småkårsånda tar skikkelig tak i oss når me skal bygge stort!
  Det skal mykje utdannelse til å forstå kvifor me, -altså norgeseliten – når me skal bygge eit monumentalt bygg – må setje i gang bygge ein sandsilo – eller eit glass -betong – og stålbygg!

  Sjølv om me i alle tider har henta inspirasjon frå utenomværda, har me prøvd -, trur eg, å ta var på det vakre!

  Syns det er spennande tankar – du sender ut Tor.

  Var for ei lita stund på opninga av eit hotell som fetteren min hadde stått føre, altså eit gamalt bygg, som hadde vore bank. hadde vorte tømt for anna enn søyler og etasjeskillene.

  Vakkert var det – men så var det ein interiør – guru som hadde fargesett og møblert – DET VAR VONDT!
  Eit flott hus med flotte rom – utskjemd av grelle og minimalistiske fargar og figurar!
  No høyrest eg vel sidrumpa ut,-
  Men har ei dotter som er «kunstnar» mykje spennande idear,-
  ho lagar mykje som eg ikkje forstår, men men det er vakkert!
  Altså er det ikkje alt moderne som er stygt men i orgininaliteten sitt namn!
  Tullingar som skal lage eit monument over seg sjølv.

  Men spennande ting skjer i denne værda, – det kan bli forandring – utan at det vert retur til lusekofter og nissehuer!

  God kveld!

 7. Wicked. Says:

  say no more.. ….

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mye klokt i dine ord Trym, Mye klokt i dine ord Trym, selvsagt blir en påvirket av andre, men i dag synes det å ta overhånd slik at en glemmer å videreutvikle det vi selv har.

  Ja, de «interiørfolkene» er ofte verstingene, de er ofte såpass gjennomsyret av påvirkning fra helt andre kulturer at det norske er helt borte vekk.

  Til slutt blir det uansett for de som tar avgjørelsene å sette standarden, dvs kommuner og stat, og der sviktes det enormt i dag.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: