Levende verden..

Skydekket sprekker og solstråler lager liv i høstfargete blader, rødt blir brannrødt og gult høstorange med grønne slør på. Hele fargesirkelen i bare en liten busk. I neste minutt slukker lysmesteren og dusheten overtar – toner ned lappeteppe. Men ikke lenge, lyset klarer ikke holde seg unna muligheten til å leke med fargestifter.

Høsten kom litt som kjerringa uten plutselig hodeverk på mannen da han aller minst forventet det og snorket på sofaen. De siste 2 ukers ustabile blandingsvær med en drukning fra oven som selv Noa ville misunnet, har fremskyndet høsten på Jæren dette året – men fremdeles leder grønnhetens bakgrunn, fargene ellers føles mer som ispett av sommerblomster i mildværet som stadig vipper de halve 30 grader. Og ekte blomster er det enda i bed og krukker.

En liten gråbrun mus med knappenålsøyne kikket på meg da jeg lukket opp vedbua i dag, den sa ikke så mye før 4 bein giret opp til maksfart, men den bommet på veivalget og kjørte seg fast i en blindvei. I neste sekund lå den i en grov mannsneve. Mus er i grunnen vakre små myke pelsdotter. Men de har tenner, noe som jeg vet fra før. Den ble varsomt parkert under en busk, og jeg tettet glipen mellom de elektriske jordkablene i gulvet med stålull, nå fikk den være ute..

Eikeved i perfekte stabler, de lukter frisk og som eik gjør når den er skikkelig tørr. Minner om noe, men husker ikke hva. Uten tvil brenner tørr eikeved mye lengre og bedre enn bjørk, men den må være skikkelig tørr, eik skal tørke i 2 år, bjørka klarer seg med ett år. Mens et favn bæres inn i armkroken påminner ryggen meg at jeg må slutte å være pakkesel for 3 villbasser på en gang, 2 på ryggen og 1 på nakken. Det er morro, men svir etterpå. Og et hull i buksa på høyre kne..

Det ene vinduet her står på gløtt, høstparfyme dras inn i magedrag, for en halvtime siden fikk jeg uventet besøk. En gråspurvhunn smøg seg inn i glipen og satt i karmen en meter unna. Hun kikket med hodet på skrå på alt det rare her inne, og studerte nøye det maleriet jeg holder på med akkurat nå. Lenge satt jeg stille som musen, men blinket med et øye, da fant hun visst ut at jeg levde og skulle ut igjen. Men plutselig ble det visst vanskelig å finne veien og hun spant på glasset. Jeg måtte ta henne i hånden og hjelpe – som takk avleverte hun en gråhvit liten klatt på venstre tommel..

Mens jeg skriver ned raske ordtanker, kikker jeg stadig mot himmelen og fargene ute. Jeg liker bevegelig himmel best. Den gir et inntrykk av liv. Blåfargete himler er vakre, men ikke livlige som de med litt av hvert. De stadig skiftende farger og skygger skaper et inntrykk av en levende verden. Mennesker som har flyttet ned i «varmen» sier ofte at det er dette de savner, det skiftende i vær og natur, følelsen av liv og ikke et ensformig vakum i blått med en lyskule. Tror jeg ville følt det savnet selv og rimelig kjapt.

6 kommentar to “Levende verden..”

 1. xantippe Says:

  Så vakkert du beskriver Så vakkert du beskriver naturen. Jeg har allerede vært ute på treningsturen min, men den er jo ikke skapt for naturopplevelser, men jeg kjenner at innlegget ditt har gitt meg lyst tilå ut og kjenne, lukte og føle naturen i deg, så om ikke lenge pakker jeg en liten sekk med te på termos, et eple, et kamera og legger i vei… tenker Søgne’s skjærgård i dag. Vet ikke om du her vært i Hellevika… men der er det bare nydelig…. jepp , takk skal du ha ;))

 2. Wicked. Says:

  Høst her òg.. Men kan ikke si at jeg finner den i nærheten av så
  romantisk som din..
  Det regner i 90 graders vinkel og trærne er nakne
  som pinnedyr. Ikke det minste vakkert.
  Så her ber jeg opp at mørket kan senke seg, slik at jeg kan lyse opp tilværelsen med
  telys, og andre lys av ymse slag.
  Så kan jeg fantasere om en vakker høst på utsiden..

  Nei, nyt det den som kan:)

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk xantippe, trener du Takk xantippe, trener du hver dag? Jeg var ute tidligere i dag i hagen og kikket på detaljer og suget inntrykk. Her er mye margeritter enda som jeg kniper av knopper på for å få nye blomster. Og mye fugler som lever i busker og trær, eller trekker over. Et yrende liv.

  Hellevika? Hørtes kjent ut? Er det en campingplass i nærheten så ha jeg nok antagelig vært der.
  Ha en fin tur og kose deg på denne milde høstdagen, og kanskje kommer det noen bilder?

  Du bor vel enten lenger nord, eller høyere i landskapet wicked? Ingen nakne trær her enda, og mye irrgønt både på greiner og plen. Men som nevnt kom høsten litt kjappere enn vanlig, tror det kanskje skyldes mangel på sol de siste 2 uker?

  Men «pinnedyr» kan da og være vakre, dersom en ser det slik da?

  Ha en fin dag med eller uten ymse..

  Tor

 4. kanutten07 Says:

  Hei En fornøyelse å lese bloggen din som vanlig.
  Ha en kjempeflott søndag : )

 5. xantippe Says:

  Tor, jeg trener så og si Tor, jeg trener så og si hver dag, jeg holder på å trene opp kroppen etter et 3 års langt sykeleie… så det er ikke snakk om å løpe, men jeg greier jo å holde et ganske bra tempo…
  Nei, det er ikke camping i Hellevika, den er på Åros….;))

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Åh..det visste jeg ikke, Åh..det visste jeg ikke, jeg mener at du har vært syk lenge xantippe. Håper du er frisk nå igjen og turene gjør nok godt både for kropp og sjel.

  Hvor langt er det fra Åsros til Hellevika? Husk jeg har lange bein og er rastløs..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: