Valgbudsjettet..

Etter å ha lånt et halvt øre til finanstalen: Hva er nytt? Hvor er de banebrytende deler? Hvor er visjoner som skal bane veien? Nix, flikking og fordeling av valgflesk. Hvert 4. år får vi et valgbudsjett.

Politikken er latterlig forutsigbar, på samme tid fattig for visjoner som vi som nasjon kan skape. Mange av dagens politikere bør snart innse mosen på deres stol. Hvorfor har vi enda et gammeldags system med yrkes- og evighetspolitikere? Man blir jo pokker ikke kvitt de så lenge de stadig settes på topp på valglistene.

Når skal politikere virkelig våge å bygge landet for fremtiden? Satse sin ære og stol? Den lamme grå masse som i dag leker i den barnehagen stortinget er blitt har kun en tanke egentlig: Å bli gjennvalgt, resten kjøres med middels fart slik at man ikke tar unødige sjanser. En kunne fått lyst til å tatt de i skole hele hurven.

På tide med en «folkets utspørringstime» hver uke. Bestige talerstolen og kreve handling av de ørkesløse vi har valgt og betaler lønninger til. Å ta deg pokker på at jeg skulle lekset opp for udugelighetene deres! Fått de arrogante tullingene ned på jorda og fått de rosa og svarløse. Eneste krav var at stortingspresidenten tok seg en gåtur imens, den timen gjelder ikke vanlige taleregler, men folkets.

Jeg gremmes, det snakkes og snakkes om handlingsregelen! Tull og vas fra ende til ende! Den kan overskrides med det vi finner er fornuftig investering i fremtidens Norge, bedre det enn stadig gamble på et usikkert aksjemarked med hele potten. Nei lei inn halve Polen og bygg veier og nye sykehus, importer personell, bygg nye eldresentere som er minst like bra som det fuckings stygge operahuset. Få ræva i sving mens enda en polakk er billig!

Norges fremtid, langt fremme, er turismen, hvis vi vil. Den er evigvarende. Den største evige verdi vi har her i landet. Det er ingen som helst grunn til at vi ikke skal få til en gedigen turistnæring som andre land får til, vi har fått i gave en unik natur som alle misunner oss. Men det tar tid og penger å investere i den fremtiden, la oss gjøre det mens vi har midlene. Den beste investeringen med det beste langsiktige utbytte for hele folket.

Og, latterlig, finansministeren er rød opprinnelig, men jækla blåøyd som tror at vi i dette lille rosinlandet i verden skal ikke bli særlig påvirket av finanskrisen i resten av verden. Latterlig, når skal de lære 1+1 er 2 i Norge og?

Og boliger for unge? Når skal de forstå at unge i dag må få innpass i boligmarkedet på en annen måte enn vi andre? Bygg boliger til de unge med krav og la de få de til selvkost med kun retur til staten som fordeler den videre etterpå. Dette vil så avlaste det private markedet og få til levelige priser for alle til slutt.

Annerledeslandet ja, men ikke annerledes på rett måte bestandig..

8 kommentar to “Valgbudsjettet..”

 1. Anonym Says:

  Jeg liker Kristin Halvorsen Jeg liker Kristin Halvorsen jeg !

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det jeg gjør jeg og, som Det jeg gjør jeg og, som person, men ikke alt i hennes politikk, det er meningsforskjeller i sak jeg snakker om, ikke personen.

  Tor

 3. xantippe Says:

  hmmm og hmmm og dobbelt hmmm og hmmm og dobbelt hmmm. Tro det elelr ei, men jeg er i store trekk fornøyd med budsjettet. Jeg skal være ærlig nok til å si at jeg ikke har tråla gjennom hele «lefsa»… men noe har jeg da lest, og for meg som inngrioo fagforeningspamp er detta OK… jepp. Og; jeg er veldig glad for at vi ikke har en regjering som driver eksperimentell finanspolitikk ( eller skal vi si akrobatikk) akkurat nå i disse krisetider….. vi trenger politikere som vet forskjell på debet og kredit…. og på utgifter og inntekter… og ikke minst politikere som vet forskjell på markedsliberalisme og sosialisme…. hehe….;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ah.. du er «LOpamp» Ah.. du er «LOpamp» xantippe? Gir mer mening i endel utsagn for meg da. Og da er du nesten «programautomatisert» til å gi hyldest antagelig? hehe, sorry, mener ikke annet enn spøkefullt.

  Og ikke tro at jeg har noen «partifarge» av bestemt punkt bundet på sirkelen, jeg kan lyse nord og ned politikere på alle sider dersom deres politikk ikke holder mål på forskjellige områder. Å være helt tro et parti er egentlig unaturlig synes jeg, for de alle har sine idiotiske deler de prediker.

  Men til saken; en regjering er forpliktet til å tenke lenger enn neste valg, noe de dessverre (uansett farge) sjeldent gjør på en skikkelig måte. «eksperimentell finanspolitikk»? Sorry den kjøper jeg ikke. Det er misforstått og antagelig en frase som er indoktrinert fra det røde hold om de andre fargene.

  Man må tenke minst 30 år fremover. Sette et mål man skal nå seg som er unikt og virkelig satse. Man langtidsinvesterer ikke på 10 års basis, men helst på minst generasjonsnivå, eller lenger. Dagens misbruk av unike muligheter som vi har nå i dette landet er en skandale som historien om 100 år vil tale med sukk om.

  Og det er ganske utrolig at å investere i infrastrukturen ikke ser ut til å bestå av annet enn en asfaltmeter her og der. Å bygge et lands infrastruktur er alfa og omega for både befolkning og næringsliv. Se f.eks på Tyskland, se hvor fremtidrettet de var med sine landsdekkende motorveisystemer allerede for 50 år siden, minst. Norge er ikke bare veier på østlandet, det må snart alle forstå. De bedriftene som virkelig har bruk for utbygging og satsing ligger ikke i det pressområdet.

  Og f.eks buss, hallo i luken (ikke til deg, men de udugelige), men all erfaring tilsier at skal man få opp den bruken må en gjøre den gratis og stabil, sikker, til å stole på. Det hele er så såre logisk at en må bare riste på hodet av blindheten.

  Men hovedankepunktet er den totale mangelen på hvor skal Norge være i år 2050? Og satsingen mot fremtiden. Den må gjøres nå mens vi har midlene rett og slett, ellers skyver vi bare problemene foran oss til de fremtidige genersjonene som antatt ikke vil kunne ha samme muligheter. Og hvorfor skal vi overlate kun en sparegris når resten av landet er i forfall?

  Mye kunne vært sagt her..

  Tor

 5. xantippe Says:

  Jepp, trodde du visste at Jepp, trodde du visste at jeg var gammal LO- pamp… men jeg står veeeeldig langt unna APene… det er iallefall sikkert!
  Igjen…. formen min er skrekkelig i dag, så jeg får se om jeg kommer innom deg på besøk i morra med et kraftfullt innlegg… jepp , tror jeg gjør det… ;))

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Langt unna Jens? Det betyr Langt unna Jens? Det betyr ved det røde skjørtet? Red Kristin. Vel, forsåvidt kan jeg vel unnskylde deg litt da siden du har måttet være i det systemet, forstår at slikt kan sitte lenge i ettersom jeg ser på en jeg kjenner. Men det er håp, han har nå vært ute av påvirkningen i 8 år og begynner faktisk å se med nyanserte øyne, hehe

  Hm.. så jeg må forvente et jordskjelv i morgen? Men det er ok! Bra! hehe

  Uansett, ha en god bedring.

  Tor

 7. xantippe Says:

  God morgen Tor!
  Litt bedre God morgen Tor!
  Litt bedre form her i dag, så her kommer iallefall et litt mer utfyllende om ikke forståelig innlegg. Du har jo lest min blogg om statsbudsjettet, så det overrasker deg ikke at jeg i det store og hele er fornøyd, både med pengebruken og med innretninga 8 fordelinga av pengene) Så er det slik at det alltid er ting en skulle ha ønsket annerledes, områder man skulle ønsket ble mere eller bedre prioritert. (legge du forresten merke til at jeg elegant hopper over komentarene dine om indoktrinering…)
  OK, Jeg mener budsjettet «tenker» lenger frem enn 4 år, de har satset stort på samferdsel, bygg og anlegg og forskning for å nevne noe. At du kaller det et «valgbudsjett» får stå for din regning…. jeg velger å kalle det et budsjett hvor regjeringa gjør alt de kan for å oppfylle Soria Moria erklæringa.
  Og ja, det er enkelte partier som driver og forelår en finanspolitikk som er skremmende lik den vi har sett velte USA og som nå også velter Island… en politikk uten styring men hvor markedet får herje fritt og vilt, uten at politikerne har noen redskaper til å gripe inn….

  Så over til der du fremhever Tysklands veiprosjekter. Joda, de var flinke tyskerne, men hva var det som gjorde det mulig for det landet å bygge disse veien så fort og effektivt? Hvem var det som sto lang veikantene med hakker og spader…. grøss, jeg tror ikke jeg ville blitt noe lykkeligere med slike veier, ville du? ;))

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  God kveld får jeg si da, God kveld får jeg si da, jeg var ikke hjemme før i ettermiddag. Og du holdt ord ser jeg, hehe

  Jo jeg har fått med meg at du var «forskiftsmessig» enig i totalen, hehe. Joda, selvsagt hopper du over punktet om indoktrinering, hehe

  Vel, jeg har ikke detaljene i hodet, men «samferdsel » dekker over så mye, mens det i hovedsak er mye jernbanemidler og lite i forhold til det skrikende behovet i veibygging når en tar bort østlandet. Et «valgbudsjett» er det, noe de fleste kjente kommentatorer og kaller det.

  Nåda, jeg er ikke enig at å bruke statlige midler på bok til å ruste opp landet kan sammenlignes med USA, da tror jeg du ikke klarer helt å se forskjellene på modellene. Å nevne Islands fall i bankkrisen har ikke noe med dette å gjøre, Island er en liten makroøkonomi uten den ryggraden vi har her med sparegrisen Norge og fastlandspluss i tillegg. Nå gjennstår det å se når alt har roet seg hvor mange milliarder oljefondet og staten, vi, taper på gamblingen som har foregått hele tiden. Tipper de vil prøve å skjule den fadesen meget godt.

  Når det gjelder det motsatte av frie markedskrefter, dvs komunismen, så er de få land av den typen lutfattige.

  Selvsagt kjenner jeg starten på byggingen og alt umenneskelige vedr. motorveisystemet i Tyskland. Men, det var ikke det som var poenget. Byggemåten er en sak, men planleggingen av infrastrukturen en annen, og den er et monument over langsiktighet. Jeg tror (uten å være skråsikker) at den største delen av systemet er bygget etter krigen.

  Og et lite paradoks der siden du rører litt i det, ikke glem av hadde det ikke vært for USA ville kanskje vi og stått med haker og spader, og vært en satelittstat utgått fra det regimet, treller med andre ord. Man glemmer ofte viktige sider av regnskapet, en også viktig sak er takket være USA fikk ikke Russland heller noe bytte etterpå i form av Nord-Norge.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: