Farvel mamma..

Juliana kikket på mamma, mamma var tynn som onkel før Gud hentet han. Mamma var syk og hostet hele dagen. Mamma fikk ikke nok mat, stakkars mamma. Juliana elsket mamma. I dag hadde hun sittet med boksen sin i hovedgata med de andre barna. Men ingen hadde gitt henne noe. Det var lite turister på denne årstiden. Malo reiste i går. Til Himmelen. Malo var hennes eneste venn. Nå hadde hun ingen igjen. Alle hadde dødd eller bare forvunnet. De andre barna ville ikke være venner. Alle var konkurenter om å få tigget noe. For å overleve. Få mat.

Juliana var den eldste i familien på 3 og hadde ansvaret for maten. Minstebror ville nok dø snart sa mamma. Mamma hadde ikke nok melk. Mamma fikk for lite mat. Mamma sa at alle fikk det godt i Himmelen. Pappa forsvant i fjor, ingen vet hvor. Juliana’s mørke øyne var triste når hun kikket på mamma. Tante hadde vært innom med litt mat, noen rester. Tante var snill og klemte alltid Juliana. Men det lille de fikk av snille tante var ikke nok for alle. Og mamma trengte mer mat for å lage melk til lillebror. I morgen fyller jeg 8 år tenkte Juliana, da skal jeg få det godt. Mamma hadde jo sagt at i Himmelen får alle det godt. Når jeg er Himmelen får mamma nok mat, da trenger ikke jeg noe av maten til tante. Og lillebror får melk og trenger ikke dø enda. Og i Himmelen venter Malo og onkel og alle de andre vennene. Og kanskje pappa og!

Snart skulle hun fly til Himmelen. Først måtte hun bare hjelpe mamma å kle på søster. Så skulle hun fly til Himmelen. Men Juliana tenkte at hun kunne rope ned til mamma i morgen heller. Snille mamma trengte ikke vite det. Kanskje kunne hun fly ned med godt mat til mamma. Ja! Det skulle hun gjøre. Overraske mamma! Malo sa det ikke var vondt å dø. Det hadde bestefaren til Carlos sagt. Men Malo hadde hoppet fra broen og ned i sjøen, Juliana likte ikke sjøen, den var litt skummel og mørk. Juliana ville heller hoppe ned på toget. Da kom hun fort til Malo i Himmelen. De hadde avtalt det i går før Malo hoppet til Himmelen. Malo hylte da hun hoppet. Sikkert gledeshyl. Så forsvant hun bare inn i Himmelen sikkert etter at hun traff vannet langt der nede. For hun kom ikke tilbake så da må hun ha kommet frem. Så nå venter hun på meg tenkte Juliana. Gud er snill sier mamma. Han venter på alle.

«Jeg går nå mamma». «Hvor skal du Juliana?» Mamma’s stemme var trist og lav. «Lete etter Malo mamma.» «Malo er hun borte?» «Jeg treffer henne snart mamma.» Mamma visste ikke at Malo var i Himmelen enda. Ingen visste det, bare Juliana. Malo hadde bodd hos en gammel mann som var nesten blind. Mammaen og pappaen visste hun ikke hvem var. Mannen hadde sagt de var i Himmelen sikkert. Så da reiste Malo og til himmelen for der bodde jo Gud. Han var jo snill og passet på alle barna. Juliana var ikke redd, for Himmelen var vakker sa mamma alltid. Alle smilte og lekte der. På vei til broen over den store jernbanen tenkte hun på at hun hadde glemt å si farvel til mamma. Men hun kom sikkert til å se mamma igjen i morgen. Og da ville mamma smile! For nå hadde hun endelig nok mat. Og lillebror fikk leve lenger.

Mørket kommer fort her, det var allerede skumret da hun nådde toppen på broen over kløften. Langt der nede kom det jevnlig små og store tog susende fra storbyen. Togene stoppet aldri der Juliana bodde, i slumbyen. Den hadde høye gjerder mot toglinjene så ingen skulle se den. Juliana kikket ned, togene så ut som små leketog. Hun smilte litt. Snart skulle hun snakke med Malo igjen. Hun var alene på broen, bare en gammel mann som var på vei bort til andre enden. Hun klartret opp på rekkverket. Ikke kikk ned hadde Malo sagt. Se opp i Himmlen og hopp. «Farvel mamma» ropte hun ut og kikket opp til Himmelen…
.

(rep LB 1997)

7 kommentar to “Farvel mamma..”

 1. xantippe Says:

  menneskeskjebner Det finnes mange grusomme menneskeskjebner ja. Vi , eller iallefall jeg, tenker ikke alltid over hva det er som skjuler seg bak de menneskene som sitter f.eks her i Markens gate i Kristiansand og tigger. Var i byen i dag, og jeg må innrømme at jeg sjelden ser rett på disse tiggerne… Noe annet er det med de som selger ukemagasinet KLAR… de snakker jeg med, og kjøper alltid magasinet… og dobler helst den summen de skal ha… Vi trenger slike innlegg til ettertanke av og til…;))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja xantippe, vi her oppe har Ja xantippe, vi her oppe har så lett for å glemme de som virkelig lever under kår vi aldri klarer å forstille oss. Det er nesten som en blir flau mange ganger når en leser hva egentlige uvesentlige ting mange beklager seg over. De skulle bare visst..

  Tor

 3. xantippe Says:

  Sant det Vi skulle ha innført en klagefri dag… både i RL og på bloggen…. en dag hvor vi ikke hadde lov å klage på egne vegne…. hmmm…. spørs da ja, skal ikke si mer… ;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja, men tviler på at Tja, men tviler på at forståelsen ville blit særlig bedre, man burde kanskje heller «avtjent» et år i en slumby, tror det ville gitt rette forståelsen og nok et sjokk for mange..

  Tor

 5. xantippe Says:

  Ikke sant Så litt på den serien som går på NRK lørdagskvelden…der e det tre familier som bor hos mennesker som lever helt annerledes enn oss…. de har det tøft ja ;))

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg har ikke sett den Jeg har ikke sett den xantippe, ser lite serier, for som regel er det bare noe oppkonstruert søppel som forpester virkeligheten, men er den serien NRK har fått kritikk for å betale de innvolverte for å oppføre seg annerledes enn i virkeligheten?

  Det mangler mye på at folk er villige til å gi noe av seg selv, gi noe ekte, for det koster noe og. Men man får tilfall tilbake den dagen man forstår livets realiteter..

  Tor

 7. Wicked. Says:

  Sånt klarer jeg ikke og lese.. Nå kommer jeg til og tenke på det i hele dag, og i kveld.
  Fakta eller fiction, har ingenting og si..
  Nå ser jeg det for meg i gud vet hvor lenge..
  Å det er ikke helt enkelt kan jeg si deg..


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: