Banktabbene kan gi unge håp…

Det er krise opp og i mente, som vanlig er media med på å krisemaksimere ytterligere, noe som alltid gir en enda større effekt. I redaksjoner letes frem de største og mest dramatiske krigstyper, målet er å overgå naboen – som vanlig.

Summen av dette gir naturligvis en ekstra negativ effekt på markedskreftene, noe som er enkel logikk. Som med fokuseringen på at kropper er det som virkelig betyr livet og at mange biter på den, slik fungerer det og nå når det skapes forventninger om at morgendagen bare må bli verre, en karusell som passer media.

Vel, ned til basic sett fra en enkel Jærskald med rolige nerver og hånd om egen kapital. Krisen i USA blir nesten garanter fikset, som de andre ble, hvis ikke så kan noen hatter spises. Vi har sett dette som nå skjer ørten ganger. Når man gambler på børsen så er ordtaket at «det som går opp – går og ned før eller siden». Ingenting vokser opp i himmelen, selv om mange mennesker stadig tror det.

Men til det som kan bli et pluss, denne gangen og: Eiendomsmarkedet i Norge er sykt. Priser som henger ikke på bestemors største gaffel en gang. Årsaken er og logisk: Først bankers svin på skogen nok en gang (velkjent lyd), for det nytter ikke samme hva en utbygger ønsker å ha for fuglekassene sine dersom bankene hadde brukt sunn fornuft og satt ned foten på utlånsveksten når deres time var der.

I grunnen er det så latterlig enkelt og logisk at en kan undre seg på kompetansen til en samlet banknæring. Det som skjer er klassisk banktabbe og ansvarsfraskrivelse med laubærblad. Man minker sakte kravet til egenkapital og øker aksepten for høyere maksbelåning. Dermed kan plutselig Per eller Kari få låne dobbelt så mye som ville vært det normale de kunne betjene når renten stiger, for renten stiger alltid – før eller senere. Og dette burde bankene selv være de som visste best av alle, men nei..

Bankene har en litt bukken og havresekken forhold i mange leilighetsprosjekter. Først er de gjerne utlåner av byggelånet til de haiene som skal tjene seg rike på en 10 etasjer rugekasse på 1 mål, deretter er kanskje og banken via sitt eiendomsselskap med på å lure folk til å kjøpe de overprisete fuglekassene. Og, selvsagt er det så samme bank som låner den lurte Kari hennes innskudd osv. Svidd? Nei for svakt, det både brenner og røker..

Det er sagt at norske boligpriser er minst 30% overpriset i forhold til deres reelle verdi – det er heller svakt tatt i. Det er ingen som helst mening i at en liten verpekasse midt i en høyblokk skal koste mer pr kvadratmeter enn en luksusvilla. Sykt? Jepp, meget sykt. Årsaken er i hovedsak bankene som nevnt ovenfor, men og altfor mange som har vært for lite realistiske og på jordet naive.

Nå kan det se ut til at det vil komme et krakk på ihvertfall leilighetsmarkedet, tipper så. Og takk og pris. Jada, jeg har selvsagt medynk med de som har blitt lurt, ikke misforstå, men den delen må i hovedsak bankene selv ordne opp i, jeg snakker da om de som nå er overbelånt. Og bankene er nødt til det, ellers går de konk selv til slutt, så relax..

Selvsagt streber glattslipte og moteriktige eiendomsjapper med raske biler og mange svin i skapet mot. De prøver av all sin makt å manipulere sannheten, at prisene raser ned snart. Ja til og med de reelle tallene poleres og omgås på finurlig måte. Aldri stol blindt på en eiendomsmegler er første budet. De er rene selgere, og selger hva som helst på hvilken som helst kynisk måte. Deres motto er kjappe salg og kjappe gevinster og siste skrik til seg selv.

Kort sagt: Ikke kjøp nå! Ikke kjøpe uten at du har valget mellom å bo under en busk i svarteste skogen eller å måtte kjøpe noe du garantert vil tape på. Ja sett opp et telt heller, eller kjøp en campingvogn. Vent. Det er ikke gøy å være overbelånt eller tape tusenvis hver dag. Det kan etter en stund med nedgang nå kanskje endelig bli mulig for unge og førstegangsetableringer å få seg en liten kåk til en mer normal pris.

En annen sak er at i nedgangstider raser hyttene, og mange av de tusen som er bygd nå i siste jappetid er 10 ganger mer egnet som bolig enn den verpkasse til samme prisen. Og snart blir det mye billige hytter til salgs, i dårlige tider ryker hytter, dyre båter osv først, og da ut til et marked som ikke er særlig interessert i sakene. Så kjøp en billig luksushytte heller om en stund i en pen bygd, og flytt ditt og lev godt..

4 kommentar to “Banktabbene kan gi unge håp…”

 1. May-Britt Says:

  God natt=) Sov godt=) [img]http://i113.piczo.com/view/2/v/s/8/l/5/i/w/0/y/e/x/img/i190819670_86074_3.gif[/img]

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jøss, det var litt av en Jøss, det var litt av en godnatt hilsen May-Britt..

  Takk, og ha en god natt selv – og drøm noe du kan smile av i morgen..

  Tor

 3. xantippe Says:

  Godt skrevet Godt skrevet Tor, og jeg skal ikke gi meg inn på hvorvidt det er media som er skyld i den pågående krisen eller ikke.
  Men; en krise er det, iallefall i amerika, og den sprer seg til Europa. Vi ser det allerede i Norge, bedrifter er litt mer påholden med å ansette nye, noen bedrifter har begynt å både si opp og permittere ansatte. En annen ringvirkning jeg just hørte om på radioen her er økt fremmedfrykt og fremmedhat! Når krybben er tom bites hestene…. og de hestene som bites mest er de som er mest ulik oss…

  Og jeg er enig med deg, ungdommen bør vente med å kjøpe, ha is i magen dersom de kan, for jeg tror som du at prisene på hus/ boliger skal adskillig lenger ned…. ;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg mente ikke at media bar Jeg mente ikke at media bar hovedskylden xantippe, men at de forsterker krisen er uten særlig tvil. Nå kommer slike kriser med jevne mellomrom etter oppgangsperioder, så slik sett er det «normalt».

  Det var ventet at sysselsettingen i Norge ville dale før krisen var et faktum. Særlig byggebransjen hadde tatt høyde for dette. Årsaken er logisk i og med at det i de siste årene er bygget flere nye boenheter enn noen gang og markedet er nesten overmettet av spesielt leiligheter.

  Når en såpass stor bransje som byggenæringen får mindre å gjøre vil dette naturligvis få ringvirkninger til andre næringer.

  Jepp, unge bør nå ha ganske mye is i magen, en tabbe å kjøpe noe nå som de garantert vil kunne tape store summer på.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: