Den mystiske kabal og tynne kaffe – og onkel svarteper..

NAV har merkelige kulerammer, ihvertfall noen av de. Kulerammer hvor endel av kulene er kuber og andre sølvpapir som viser seg å ikke være annet enn dårlige kopier fra kina. Jeg har brukt hele kvelden sammen med mor for å gå igjennom pensjoner og betalinger til sykehjemmet. Pensjonene ble jo og forandret etter at far døde tidligere i år.

Men typisk statlig og kommunalt så serveres såpass kompliserte og mangelfulle opplysninger om hvordan de har kommet frem til tallet i bunnen at de håper man gir opp å forstå. Og stille aksepterer. Mange etterlatte og pårørende er oppi samme problem. Når ens kjære kommer på sykehjem skal disse så ha betalt etter den sykes evne, kort sagt det meste de kan grafse til seg. Den syke behøver jo ikke penger, så da okkuperer vi pensjonen er mottoet.

Men de fleste sykehjemspasienter har en pårørende, kone eller mann som regel. Denne avspises så med knekkebrød og vann, og kanskje en slant til sukker i kaffe. Mange av de eldre, spesielt kvinnene, har ikke pensjonspoeng av betydning og avspises med smuler, når man er oppbrukt og til liten nytte for statskassen så får man bare være glad man får råd til å tenne leselampen.

Av fars pensjon trakk sykehjemmet sånn ca 12.000 pr måned (etter skatt), mor fikk omtrent 6-7000, det varierte, resten suget skatten, far hadde en gunstig statlig tilleggspensjon, men, hjelper lite når staten via skatten så reduserer den til en gjennomsnittlig pensjon. Kommunen/sykehjemmet, har sine egne beregninger som da basereres på resten etter skatt minus fradraget til mor. I tilleggg får hun altså absolutt minstepensjon. Grovt fortalt.

12.000 av nettoen i måneden er ganske mye penger for en pensjonist, omtrent det en barnehageplass egentlig koster samfunnet? Men de gamle syke får værsegod bare betale full pris. Vel, det er en annen diskusjon, dog er det noe i det Times journalistene fant ut: Flytt til Norge dersom du har barn, men stikk raskest mulig ut av Norge når du blir gammel eller syk! Far var 7 år på sykehjemmet før han sovnet stille inn, han hadde dessverre ikke muligheten til å stikke når han ble syk, så han fikk nøye seg med bøttekottet og betale full overpris, og være glad for de tørre skivene.

Det som var saken her nå, jeg snakker meg bort, beklager, men det var de mattekunstene til det offentlige. Mor har traktert forskjellige saksbehandlere og andre av samme art, for det er noe som ikke stemmer (minst). Ingen fatter greia, selv ikke min geniprofessor av en lillesøster med titler og laurbær. Saksbehandlere bare kjaser om systemet som gjør beregningene, men de kan ikke forklare beregningene, for de forstår visst ikke selv.

La meg bare si at det er såpass komplisert at jeg gir opp å prøve å forklare alle faktorer som griper inn i hverandre og skaper problemene ala «de forsvunne tusenlapper til egen disp som er der på streken, men siden ble fraværende og ingen har sett de eller aner retningen de tok osv osv», litt kortere, pasientens lovpålagte (via en utregningsmodell som ingen forstår) lille slant lommepenger, som han aldri fikk, men skulle fått, men har fått i følge papirets bunnlinje 6, men som ikke er mottatt eller tildelt andre eller kontoer til kjente, men han skal ha fått de! Står så jo? Hvordan? Det vet ikke vi, men det står jo at han har krav på? Så vi har beregnet (dvs et datasystem).

Men nå var jeg lei av å høre om disse problemene ingen ansvarlige ikke kunne forklare, kun bortforklare med å sende henne til neste bortforklarer. Så jeg kjørte hjem til henne og la kabal av alle dokumenter, dette måtte da kunne finnes ut av? I mens kokte og kokte hun kaffe og varmet stadige nye forsyninger eplekake, men tynn kaffe. Mor lager alltid tynn kaffe, eller mange eldre damer gjør det uten at jeg forstår hvorfor? «Sleng oppi etpar never kaffi til, jeg ser enda bunnen» pleier jeg å si, åja, selvsagt gjør hun det, men bunnen er alltid synlig uansett antall never kaffe i tillegg, mystisk.

Etter å laget system i galskapen, og bedt henne se på tv med lukket munn noen minutter, aha! Der ligger den skjult! Men…akk, nei. Ny omgang lysebrunt vann, Der! ….tja? Nei….pokkker! Plutselig et lys demrer, ahh….men…..det var da som….en dobbeltsjekk, og bingo! Løsningen er funnet også lommepenger som var der både og, men kanskje, eller ikke, men burde, og skulle, men hvor? Bingo ble proklamert og hun jublet. For meg var det nå enkelt, hele løsningen lå naken..piece of applecake..

Sååå, the big problem, jeg skulle forklare det for meg enkle. Etter en halvtime ga jeg opp, dog ble hun beroliget av slutten hvor jeg sa at alt var ok sånn og sånn, og hun kunne slappe av, tenke på noe annet nå. Det var den ene og mest kompliserte kabalen, neste har jeg i en bærepose, den behøver en telefon til en eller annen, så skal den og være løst, og hun kan sove meget rolig og drømme om annet.

På vei hjem rett før midnatt, mørke veier, nesten alene på veien, gassen litt over som standard, svups! Pokker i f…. ved en ukjent busk fikk jeg glimt av en svarteper sittende på en kjøkkenstol med radar! Litt lenger fremme ved flere busker rørte noe på seg, svartens brødre! Men…akk, stakkars, de var for sene i avtrekkeren og jeg trillet forbi, i mens hadde en annen billist nesten tatt meg igjen og de begge svarteperene fikk det travelt med å fange den kjerra. Han har nok hatt betydelig «overfart». I speilet så jeg de fikk fangsten, og jeg slapp blålys etter meg, hehe

Men det var da som pokker! Skal ikke en snill sønn som har vært hjemme og hjulpet sin gamle mor få fred for de dustene? Sitte der snikende i mørke natten, uten refleks eller lys, burde vært bøtelagt! Tviler på at de fikk nummeret mitt, de ved maja satt vel og halvsov, kjedet seg, spillet gnav eller noe, da det endelig kom et offer så var de feite rævene for godt limt fast i den varme stol. Eller den ene var satt i matt? Dvs hvis de spillet sjakk da..

Jeg får si som Manuel i Fawlty Towers hvis det dukker opp en lapp i posten eller svarteper på døra: «I no nooothing….» hehe

2 kommentar to “Den mystiske kabal og tynne kaffe – og onkel svarteper..”

 1. xantippe Says:

  Fortellerevnen Fortellerevnen din er bare helt fornøyelig, selv om jeg ikke er enig med deg i alt du sier. Det er nesten vond å kommentere, men skitt au. Klart det er surt at den store stygge staten kommer og tar et jafs av pensjonen når eldre havner på sykehjem. Men han der Time reporteren kan ikke ha vært i så veldig mange land og sammenlignet? Den nordiske velferdsmodelllen står fjellestøtt i forhold til de fleste andr land. D u skal ikke lenger enn til Tyskland så begynner det å bli rimelig «hett» under beina på både eldre og yngre om de skulle trenge støtte…
  Jo takk, la meg heller bli gammel i Norge, hvor til og med minstepensjonistene og de som har alller minst av oss har mulighet til å få en sykehjemsplass, enn å reise til et land hvor jeg enten må betale hele greia sjøl (ofte i form av dyre forsikringer). Når det gjelder betalinga av sykehjemsplass, så skjer den etter det gode gamle sosialistiske prinsippet; etter evne!
  De lar ikke den gamle sitte igjen tomhendt… ;))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Godt at du ikke er enig i Godt at du ikke er enig i alt xantippe, det ville blitt kjedelig, hehe

  Vel, det er ikke noe lite «jafs» staten tar av pensjonen til den som kommer på sykehjem. Er den syke enslig betyr det ikke så mye. Men ofte er det en partner, ektefelle, som sitter igjen hjemme. Å delvis miste sin kjære på en måte, er ille nok, i tillegg blir man så avspist med restesmuler etter at staten har tatt sitt. Den som sitter igjen skal tross alt leve, har stort sett samme bokostnader osv som før. Mange har måttet selge sine boliger og flytte til dårligere kår pga dette, man skal ikke straffes om ens kjære blir syk.

  Ubalansen som de nevnte reportere påpekte var den store forskjellen som var mellom de to nevnte grupper, altså verdisettingen på en måte, den fantes ikke maken til i andre land. Greit at unge har det godt, men ikke greit at det gjøres så stor forskjell på unge og eldre når de blir avhengige av staten.

  De unge med barn er like avhengige i dag (det er blitt slik pga politikken) av staten via barnehageplasser som den eldre med sykehjemsplass. En barnehageplass inkl alt, koster staten mye pr måned/år, men brukeren betaler kun en liten egenandel. Moralsk sett burde det ikke være statens hovedoppgave i dette forholdet å ta seg av folkets barn på en slik måte. Man er mer reelt trengende når man blir syk.

  Og, antagelig tror jeg at muligens har i snitt de unge familier det ikke verre økonomisk sett enn en pensjonist når alle utgifter er trukket fra og man ser hva man sitter igjen med til privat forbruk.

  Joda, klart det er ingen dans på roser i mange land, men tvilsomt om du finner noen land med såpass gode kår for unge med barn som i Norge, bare for å få en viss sammeligning og motvekt. Vi har råd ja, men vi har og råd til å la dette og komme de eldre tilgode når de blir syke på lik linje med de unge.

  I prinsippet sitter den gamle igjen i slike tilfeller med knapper og falmete glansbilder, skulle likt å sett den småbarnsfamlien som hadde godtatt etpar tusen pr måned hvis de måtte betale de reelle kostandene med å la andre ta seg av deres barn mens de selv jobbet. Det er andre løsninger som og burde vært reelle for at folk kunne velge lettere. Men er du syk har du få valg, det er en annen sak, kanskje?

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: