Pressens rolle i verdensøkonomien.

Pressens rolle samfunnsmessig er å sette en slags dagsorden, være en seriøs og upartisk nøytral aktør. Opplyse oss på saklig og god journalistisk måte. De skal balansere og vise oss aspektene på en opplysende god etisk måte. Slik var det før, om man kan si det samme i dag er mer tvilsomt i mange tilfeller.

Etter inntoget av den nye moderne måte som gjennomsyrer dagens media, dvs «tabloidisk», er det nærmest slutt på utdypende saklig journalistisk arbeide. Nå er det kjappe sensasjoner som teller. Mye støy og dommedagsoverskrifter, det som følger under overskriften er preget av få linjer med vekt på det sensasjonistiske, overdrevne og worst case scenario.

Den tabloide smørje finner man i dag over hele verden, den har spredd seg til selv den mest gjemte avkrok og lille lokale blekke. Mange seriøse tidligere journalister ville vridd seg i graven av dagens medias fremstillingen av virkeligheten. Vi som har levd lenger enn tabloidets levetid har sett utviklingen, og at folk lar seg påvirke.

Oppskriften er rimelig enkel, man tar noe små støy og hauser det opp med dramtikken i høysetet og gir pokker i seriøs nøytral analyse. Kanskje, eller ofte underbygger man med deler av utsagn fra innvolverte, men da slik at det er tatt helt ut av total sammenheng, man plukker de ord som gjør seg best i å skape en ny dommedagsprofeti.

Så lenge mange lesere sluker dette som nær sannheter, må det få følger, man skaper press som ikke var nødvendig på saker som i utgangspunktet ikke var særlig katastrofale, men ble det plutselig av pressens snevre vinkling.

Dette ser man daglig og på mange områder. Nå er det «krise» i verdensøkonomien i følge pressen, leser man bak og vet og forstår, så vet man at dette er konstruert og presset frem av en samlet tabloidisk fremstilling av situasjonen. I neste omgang får dette konsekvenser som skaper ekstra belastninger som i utgangspunktet ikke var et særlig problem.

Uroen i USA for tiden presses opp og dramatiseres til nær dommedag over hele verden. Vi som vet litt hva det egentlig dreier seg om, og har sett lignende før, vet at dette ordner seg. Noe det nå mer eller mindre har gjort. Men pressen turer så videre i sine unyanserte bilder. Sensasjonen er i høysetet og det letes i alle verdens kroker etter noe å henge den på.

Til slutt påvirkes og skapes situasjoner som ikke var reelle, men ble skapt av pressen. Til syvende og sist rammer det til slutt oss vanlige mennesker. Nå er det skapt unødig fokus på norske banker, noe nytt sensasjonstoff må erstatte krisen i USA som nå løses, løsninger er ikke interessante for tabloidpressen.

Samme ser man og på boligpriser, pressen skaper et inntrykk av mangler og man må «skynde seg før prisene går i taket». Over tid lar folk seg lure og hiver seg på hypen og byr og byr, man må jo handle før det er for sent, dette skaper så en oppadgående spiral i boligprisene som i det store og hele er skapt av pressen og i sammarbeide med meglerbransjen. Folk lar seg påvirke av pressen fremstilling og handler irrasjonelt.

Nå er riktignok prisene (heldigvis) på vei ned, men stadig ser en enda at meglere ikke vil innrømme helt de faktiske forhold. Og pressen er slettes ikke interessert i at markedet roer seg. En internasjonal undersøkelse vedrørende boligpriser kontra hva de egentlig er verdt i mange land, konkluderte med at norske boliger de siste årene er 30-40% overpriset. Her er nok et eksempel på at vi er i en særstilling i annerledeslandet.

Uten pressens skjeve og tabloidiske fremstilling ville garantert prisene vært lavere, også renta. Pressen er i dag helt på blåbærtur i forhold til hva godt journalistisk arbeide skal bestå i. Til slutt vil de selv bli taperne, den dagen mengden av lesere virkelig forstår deres taktikk, og målsetting. Det vil da ta lang tid før særlig tiltro vil bli tillagt pressen igjen..

4 kommentar to “Pressens rolle i verdensøkonomien.”

 1. xantippe Says:

  Medias makt Medias makt er uovertruffen, men selv ikke de kan skape den krisen som er reell. Den amerikanske økonomien er skakk- kjørt, og media har ikke noe igjen for å gjøre den situasjonen verre enn den er?
  Matvareprisene styres også, dessverre, av andre enn media. FN har blant annet mye om matvaresituasjonen i verden, og hvordan det står til i kornlagrene rundt omkring.
  Boligprisene i verden ( USA, England, Danmark, Norge for å nevne noen) har vært kunstig høy lenge, og nettopp boligprisene har jo mye skyld i den krisen som er i verdensøkonomien i dag. Norske banker blir også påvirket av dette gjennom sine lån i utenlandske banker… Uff, sitter på nåler her hjemme hos min mor sm synes jeg bruker altfor mye tid ved dataen…. ;))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg mente ikke at det ikke Jeg mente ikke at det ikke var en reell krise i USA xantippe, men den forsterkes av medias fremstilling, de fleste av oss har sett mange slike kriser, men de blir alltid ordnet på en eller annen måte. Media påvirker andre aktører, verdensdeler med deres spekulasjoner, og verden blir påvirket av pressen. Min mening er at pressen kjører for ensidig, kun på hypotetiske tanker om hva som kan skje. Og ikke særlig balansert og nyansert. Det er mange viktige aktører som er mer redd hva pressen hauser opp til, enn den reelle situasjon.

  Vel boligprisene er desidert mest overpriset i Norge i følge den rapporten. Og joda, mye henger sammen i et verdensnettverk, men man behøver ikke bare se på de negative elementene og så nær drepe resten med profetier.

  Jeg svaner balansen og nøytral journalistisk arbeide.

  Tor

 3. xantippe Says:

  Akkurat det Akkurat det er jeg enig med deg i. Jeg hadde også et innlegg om medias rolle her for litt siden… og jeg konkuderte vel med det samme som deg… de løper etter hverandre og hauser opp hvilken stemning de kan hause opp! ;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja der er vi enige xantippe, Ja der er vi enige xantippe, kjernen i medias uansvarlige fremferd i dag.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: